A 21. SZÁZAD HÍM TIPUSAI

 

A médiakan

A média segít fenntartani a gyerekkorban megtanultakat. A mai harmincasok, negyvenesek, már Bruce Williseken, Pierce Brosnaneken, Vin Dieseleken nevelkedtek. Gyerekkorukban megtanulták (megtanultuk), hogy az igazi férfi nem sír (tudod, minden csak katonadolog), és ezt a tömegmédia szépen alá is polcolta akcióhősökkel, szuperférfiakkal.

Az igazi férfi mindig kemény, nagyvonalú, ellenállhatatlan, határozott, tettrekész, imponáló, erős, sebezhetetlen, satöbbi.

Nap mint nap ezt látjuk, míg végül a tévé és a mozi az egész képet beégette. Ezekkel a mintákkal. Olyanokkal, hogy a férfiszerep és a kapcsolat annyi, hogy meglátja egymást a szuperellenállhatatlan férfi és a világszexbombája nő, gerjednek de a világért sem mutatnák, évődnek-cívódnak, aztán kicsit szenvednek, végül csók és szex. Ennyi. Érzelem? Annyi, hogy irtóra szeretik egymást.

A napi üzenet tehát az, hogy van az életben egy csomó akció, ami mind lényeges, és aztán az érzelmi világ, ami kimerül abban, hogy egymásnak esnek. Innentől holtomiglan-holtodiglan, ásó-kapa.

Ennek a logikája kb. olyan, mint az alsógatya-gnómok esete a pénzszerzéssel a South Parkban:

  • Első fázis, az alsónemű begyűjtése
  • A második fázis – pislogás
  • A harmadik fázis, a profit!

A hivatkozott rész 18:18-tól

A szellemi (át)utazó

Van egy New-new-age vonal is, hogy a férfi akkor férfi, ha egyben szellemi. Na ez is egy jó nagy “nesze semmi fogd meg jól”.

Egy férfi – a fent említettek alapján – szerintem körülbelül egy tizenpár éves gyerek érzelmi szintjén mozog, már tényleg tisztelet a kivételnek.

Ezért aztán legfeljebb olyan álszent megvilágosodásaink lesznek az ezo tanoktól, hogy annyira de annyira elengedünk, hogy még a párunkat is elengedjük.
És közben szentül meg vagyunk róla győződve, milyen szellemiek vagyunk.
Minket nem érint ez a világ.
A párunk olyan… olyan… földhözragadt.

A mai szellemi tanítások legtöbbje kb. annyit ér, mint illemkódexből felolvasni a kutyámnak.
Már elnézést ha valakit megbántok ezzel.

A félőrült hímek világa

A 21. századi pasi megőrül… Legalábbis egy jó része. Szétszakad a nem definiált férfiségéből fakadó elvárások között. Amit megtanult a családban, az iskolában, a médiából, az legfeljebb a munkahelyen működik. A boldogsághoz vezető út ezekkel az eszközökkel nem látszik.

És komolyan gondolom, hogy egy gondolkodó korba érkezett mai pasi gyakran valóban az őrület szélén áll. Ha a munkáját még el is tudja végezni, aligha képes a családban megtartani az intimitást.

Az érző férfi nem (létezik)

A férfi valósága az integrált érzelmi (női) oldalában rejlik. Annak lépésről-lépésre történő felismerésében, hogy mindannyiunkban van egy kisfiú, akinek valamelyik fájdalma neki akkor igenis nem volt katonadolog. De nem talált megértésre, ezért ezt a sebet azóta hordozza.

Szerintem nem is csoda, hogy a férfiak mára elveszítették a valós kapaszkodókat. Illúziókat, hamis énképeket kergetnek, mert senki nem tanítja, hogyan lehet fölismerniük a saját valóságukat.

 

szerző: Pasivilág – Rozgonyi Zoltán

 

emtévé