A hangyák titokzatos csókja

 

Akár Rómeó és Júlia, nem igaz? Nem, természetesen nem igaz, hiszen a fotón legjobb esetben is három Júliát látunk. Bizony bizony, a rovarállamokban a “Hölgyek” alkotják a munkásosztályt, akár az amazonoknál – s most talán mosolyra húzódik a feminista olvasók szája – a “férfiak” itt is csak “arra” kellenek. De ennyit az antropomorf vonulatról, és az érzékien összeérő cseresznyeízű ajkakról…

A kutatók már századokkal ezelőtt megfigyelték, hogy a találkozó hangyák hosszabb-rövidebb időre összeérintik ajkaikat. Ez teljesen természetes az utódokat tápláló dolgozók körében, hiszen ők közvetítenek az élelemgyűjtők és az utódok között. Tehát a gyűjtögetők ebben az esetben kint szaladgálnak a szürkenyár levelein, terelgetik levéltetveiket, finoman megcsiklandozzák őket állkapcsi tapogatóikkal, akik aztán lelkesen emelik feneküket a magasba, hogy kövér, cukros mézharmat-golyót válasszanak ki abból. A hangyák ezt felszürcsölik, s ha kellő mennyiségű élelmet gyűjtöttek, azt továbbadják, így jut el végül a tápanyag és energia a boly mélyére, a lárvákhoz.

Néha azonban más okból is hosszan időzik két hangya egymással szemben, szájszerveiket összetapasztva. Egy jól szervezett rovarállam életében borzasztóan fontos a kommunikáció. Hogy is élhetne és dolgozhatna együtt ennyi rovar anélkül, hogy felismernék: ők összetartoznak. Egy hosszabb sétáról hazatérő dolgozót tehát azonosítani kell, illetve magának is meg kell győződnie arról, hogy jó helyen jár, erre pedig a nyálban lévő kémiai anyagok alapján van lehetőség. Nem olyasmi ez, mint az elvtársak között elcsattanó üdvözlő csók, információtartalommal bír.

Ami azonban még fontosabb, olyan hírvivők is vannak a nyálban, melyek a hangyák fejlődését szabályozzák. A hormonok alapján a bolynak egy “nagy közös tudata” van. Ez a tudat ismeri a boly helyzetét, tudja, milyen és mekkora dolgozókból van éppen fölösleg vagy hiány, a hormonok és csókok útján pedig szétoszlik ez a tudás. A lárvákat gondozó dolgozó tudni fogja – pontosabban nyál útján utasításba kapja -, milyen lárvát és milyen ütemben kell felnevelni ahhoz, hogy helyreálljon a boly egyensúlya. Tehát a csók kulcsszerepet tölt be a rovarállam önszabályozásában.

kép és szöveg Újvári Zsolt
emtévé