A SZUBRETT ÁLMA

 

játék a dalokkal, ahol az álmok valóra válnak

…ki ne szeretne egy mesevilágban élni, ahol minden gyönyörű és minden tökéletes. Nincsenek konfliktusok, anyagi gondok, veszekedések, és minden értünk van, rólunk szól…

PÁLFALVI DOROTTYA egyfelvonásosa a színház varázslatos világába kalauzolja a közönséget.
Egy szubrett meséli el nekünk, – az öltözőjében, színpadra lépése előtt, – hétköznapi kalandokkal telt, amerikai álomra hasonlító karrier történetét, amiből természetesen a romantikus szerelem sem maradhat ki.

…kislányként láttam magam, hatalmas uszályos, rózsaszín ruhában, gyémánt diadémmal a fejemen, ahogy lelebegek egy lépcsősoron, aminek két oldalán fess, frakkos férfiak állnak nekem sorfalat, és lent, a lépcső alján vár A FÉRFI – csupa nagybetűvel -, aki gyönyörű, kedves, romantikus, odaadó, mindemellett mérhetetlenül gazdag, és csak engem akar…

A szubrett egy poros, vidéki kisvárosban látta meg a napvilágot, és gyerekkorát az operettkedvelő nagymama hatására az a gondolat töltötte ki, hogy híres énekesnő lesz belőle. Persze erről álmodozni sokkal egyszerűbb, mint megvalósítani.
Álmait egyedül ő tartotta fontosnak, és sok-sok hányattatáson kellett keresztül mennie, mire végre – egy szerencsés véletlen folytán – a helyére kerülhetett a világban.

…lázadásom csendes, szelíd érdektelenségbe fulladt, és én hirtelen olyan, de olyan érdektelennek és szürkének éreztem magam, hogy egy veréb hozzám képest színpompás papagájnak tűnt. Ha valaki most megkérdezné, hogy miért nem álltam ki magamért, visszakérdezek, itt mindenki mindig kiállt és kiáll magáért…

Harcai valóságosak, és nagyon hasonlítanak sokunk életéhez, így nem esik a közönségnek nehezére együtt sírni és nevetni a kalandokon, amiket átélt.
De mint a mesékben szokás, itt is minden jóra fordul a végén, és a csodák valóra válnak pont akkor és pont úgy, ahogy sosem gondolnánk, csakúgy, mint a mesében. Nem kell hozzá más, csak a megingathatatlan hit.
Az előadás külön érdekessége, hogy prózaként a mindennapokba illesztve teljesen újrafogalmazza az operettek szirupos világából ismert dalokat.

műfaj egyfelvonásos
játékidő 55 perc
a szubrett TALJÁN VIOLETTA
írta és rendezte PÁLFALVI DOROTTYA

A előadás létrejöttét támogatta

a PORTÁLHÁZ, és a MOHA Mozdulatművészek Háza – Orkesztika Alapítvány

A társulat külön köszöni

DESICS ERIKA, SZARKA ZOLTÁN, DESICS TIBOR, PÁLOSI ISTVÁN, és FENYVES MÁRK szeretetteljes együttműködését.

madarszinhaz piroskék