Dióhéj

 

A dióhéjat ne dobjuk ki

Legtöbbször a dió kemény héja a szemetesben végzi. Főleg vidéken, még a háziasszonyok ismerik a dióhéjból készült tea hatását, amelyet főként vérhígítóként szoktak fogyasztani. Az orvosok viszont sok más pozitív hatására is fényt derítettek.

A dió zöld és száraz héja, valamint a levele, nagyon sokféleképpen használható gyógyításra

A dió héja antibakteriális, gombaellenes anyagokat tartalmaz. Serkenti a pajzsmirigyműködést, csökkenti a vércukorszintet, és vérnyomást is, de gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással is bír.
A száraz héjból készült tea felhígítja a vért (éppen ezért aki vérhigító gyógyszert szed annak semmiképp nem javallott!), segíti a gyomor és bél működését, a máj munkáját is megkönnyíti, de aki vizelettartási problémákkal küzd, annak is javallott a tea fogyasztása. A kalciumhiányban szenvedőknek is hatékony a dióhéjból készült teát, hiszen így folyamatosan szinten tudják tartani ezt a fontos ásványi nyomelemet. Naponta legalább fél, vagy egy liter tea fogyasztása ajánlott kúra szerűen.
A dióbél, a dióolaj, a diólevél, a dióvirág, a zöld dió, a rügy, a hajtás zöld héja és a diókopáncs, a dióbél hártyája mind gyógyhatású, kivéve a gyökeret.
A diólevél például lehetővé teszi a bőrnek, a hámszöveteknek, hogy egészségesen regenerálódjanak.
Könnyű felszíni bőrsérüléseket kezelhetünk a diólevél-főzettel.
A diólevél ugyanakkor érzéstelenítésre, hámszövet összehúzására, tuberkulózis ellen, vércukorszint csökkentésére, fertőtlenítésre, baktériumölésre, gombaölésre, tonizálásra, sebgyógyításra, szájfekély ellen, kötőhártya-gyulladásra, bőrbetegségre, fagyásra, hüvely bántalmainak gyógyítására is használható.

Visszérre készítsünk zöld dióból áztatólevet

Egy nagyobb befőttesüveget töltsünk meg félbevágott zöld dióhéjjal, majd öntsünk rá almaecetet, és hagyjuk állni 3 héten keresztül. Ezután a lével borogassuk naponta a visszeres lábunkat.

Gyomorfekély ellen készítsünk szárított dió héjából főzetet

Forrázzuk le négy dió héját, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Ezután szűrjük le, majd egy teáskanállal reggelente éhgyomorra vegyünk be a főzetből.

Fáradtság, gyenge immunrendszer, gyomorpanaszok esetében készíthetünk szirupot

Szükségünk lesz két marék zöld dió héjára, és egy liter vízre. A héjakat vágjuk nagyon apróra, és főzzük meg a vízben 10 percig. Hagyjuk kihűlni, majd a végén adjunk az egészhez egy kg cukrot, vagy mézet. A szirupunkat öntsük egy sötét színű üvegbe.
Naponta 3-szor, étkezések után kell egy teáskanálnyit elfogyasztani belőle.

Köhögés ellen is nagyon jó a száraz dióhéj tea

Mindenki küzd időközönként köhögésrohamokkal. A diótöréskor megmaradt – tiszta – dióhéjat teának teszik fel, és addig főzik, amíg a tea kellő világos színt nem kap. Rendszerint melegen és nem forrón isszák, mézzel és citrommal ízesítve. A meleg mézes tea kellemes és enyhíti a panaszokat. Egy marék héjat dobjunk bele a forrásban lévő vízbe. Pár percig hagyjuk főni, majd mikor egy kissé kihűlt, máris lehet fogyasztani, de nem szabad forrón felhajtani. Aki édesíteni szeretné a teát, csak mézet használjon, cukrot ne.

szöveg Vizi Müller Katalin gyűjtése
emtévé