Elmélkedések egy kidőlt fa nem létező árnyékában

 

Mert például a házasság nem egy eleve elrendeltetett dolog

A természetben sok lény választ egy életre párt, sok meg váltogatja, de olyan a legtöbb, akinek nincs is ilyen, vagy ahogy mi értékeljük alkalmi kapcsolatokat vesz igénybe. A házasság mint intézmény a társadalom, helyesebben az állam egy megnyilvánulása. Lényege, hogy mivel az állam életben tartó alapja a tulajdon, a tulajdonra kivetett adó, átláthatóbbá váljanak a nép tulajdonviszonyai.
Tegyük fel, hogy az államok azért kellenek, – elvben, legalábbis ezt szeretnénk hinni, de a valóság persze teljesen más – mert egy erősebb, összetettebb, struktúra erősebbé tehet egy fajt. (nem mindig igaz) A működő államhoz beosztások kellenek, hiszen pont az az előnye, hogy nem kell mindenkinek mindennel foglalkoznia.

A beosztásnak úgy kellene működnie, hogy a lehető leginkább rátermett egyed kapjon minden speciális feladatot

Abban az esetben viszont, ha a beosztás ranggá alakul, az egész elveszti lényegét. Az állam egyszerű uralommá válik az egyeden.
A természetes közösségekben is látunk beosztásokat, bár ezeket a beosztásokat, saját fajunk történelmének tükrében, sokszor rangnak véljük. (hangyakirálynő) Pedig nem azok. Ha az állam elkezd rang alapon létezni, átalakul egy új organizmussá, amiben a nép nagy része csak táplálék. Táplálék szellemi, gazdasági és fizikai értelemben. Vagyis már valójában nem része az államnak, így a társadalomnak sem, mint ahogy a levágandó sertéseket sem számoljuk oda.
Viszont ha ez bekövetkezik, a nép is válhat önálló organizmussá és elpusztíthatja az őt fogyasztó, most már ellenséges lényt…

kép és szöveg Somlai Tibor
emtévé