Férfiak, nők, hernyók, virágok

 

A madarszínház rendezője – PÁLFALVI DOROTTYA – idén négy darabot állít színpadra saját műveiből. Valamennyi vígjáték.

emtévé A komédia műfaja hálás, mert a közönség szeret nevetni.

Pálfalvi Dorottya Éppen ezért írok vígjátékokat. Kevés kivétellel szinte minden témát meg lehet közelíteni a humor felől. Ha vissza akarjuk szoktatni az embereket a színházba, olyan darabokat kell játszani, amit szívesen megnéznek.

emtévé Bulvárszínházat csinálsz?

Pálfalvi Dorottya Bizonyos értelemben igen. De ez alatt nem a mindenáron való nevettetést kell érteni. Nálam mindig minden több síkon zajlik, több olvasata van. Az azonnal magától adódó humor alatt mindig megbújik a dráma és a filozófikus mélységű mondanivaló is. Azt szeretném ha a közönség önfeledten nevetne az előadásokon, de utána, mikor eszébe jut egy-egy jelenet, elgondolkodna picit rajta, magára vagy másokra ismerne, valós helyzetekre a saját, vagy mások életéből. A komédia mindig görbetükör, tele helyzet és jellemkomikummal, ahol kicsit átfedésben van a látszat és a valóság.

emtévé Egy gyerekdarab, és három felnőtt előadás készül el idén. Nem sok ez indításnak?

Pálfalvi Dorottya Mihez képest? Ez egy vadonatúj színház, és szeretnénk magunkat megmutatni. Ehhez több előadásra van szükség, hogy láthatóvá váljon miért hoztuk létre, oly sok más színházi formáció mellett a madarszínházat. Azt gondolom íróként és rendezőként egyaránt, hogy ma a cyber világban, ahol minden a virtuális térről szól, lehetőség nyílt valami egészen izgalmas és új színházi formanyelv kidolgozására. Az emberi érzések testközelben való megjelenése akármennyire a robotvilág küszöbén toporgunk, ma sem hagyható figyelmen kívül. Az ember tekintetének súlya, ereje, a valóságban egészen másképp hat, mintha filmvászonról, vagy monitorról néz rád. A valós érzések is hátborzongatóak, szinte a bőrödön érzed a másik fájdalmát, örömét, ha jó színész tolmácsolja. Természetesen egy 3D-s grafikával kiegészített filmmel nem veheti fel a színpad a versenyt. De nem is kell, hogy ez legyen a cél. Én szeretem az üres tereket, ahogy szeretem a kép nélküli könyveket is. Azonnal bekapcsol a fantázia, és megtölti képpel. Ha egy üres térbe figyelmen kívül hagyhatatlan tartalmat teszek, működni kezd, és a néző nem tudja kivonni magát a hatása alól.

emtévé Milyen témák izgatnak a leginkább?

Pálfalvi Dorottya Az emberi viszonyok. Akkor is ha állatok vagy éppen növények a szereplőim. A MOCSÁR SZÉPE egy családi előadás, minden korosztálynak szól egyszerre, persze minden korosztály más-más tanulságot fejt fel magának belőle. A darab a változásról szól, és annak az elfogadásáról. Ehhez a fecskefarkú szender hernyóját választottam főszereplőnek, aki annak ellenére, hogy utálja a változásokat, kénytelen bebábozódni, hogy lepke legyen belőle. Társai a virágok és a teknős, részt vesznek az életében de leginkább jelenlétükkel támogatják, mert helyette nem oldhatják meg a helyzetet, amibe kerül. Gondolom nem lepek meg vele senkit, hogy a darab minden pillanata értelmezhető a hétköznapi élethelyzeteinkre is.

emtévé A NETRANDI című daraboddal elég rendesen beletenyereltél a lecsóba.

Pálfalvi Dorottya Bele bizony! Az egészben az a legviccesebb, hogy én azon nagyon kevesek közé tartozom, aki nem regisztrált párkereső oldalon. De a környezetemben rengetegen, és időről időre rémsztorikkal szórakoztatnak, amik persze elmondva viccesek, de megélni borzasztó lehet szerintem. A darab helyzetkomikumok tömegére épül, dupla csavarral a végén. A közöség – beavatottként végig látja a férfi és nő életterét, így azt is látja ki, kinek, mit hazudik éppen. Ehhez képes roppant vicces a szereplők valódi találkozása. Nem akarom lelőni a poénokat, úgyhogy nem árulom el a darab történetét.

emtévé Kik játsszák A NETRANDI-t?

Pálfalvi Dorottya A nőt Kiss Erika. fantaszkikus színésznő, remek humorral, öniróniával. Minden procikája él a színpadon, és olyan átalakulásokra képes egyik pillanatról a másikra a szemünk előtt, ami hihetetlen élmény. A férfi Simon Attila, akit elsősorban az alternatív színházi világ kedvelői ismerhetnek, de bizton állíthatom imádni fogja a humoráért a közönség. A felszolgáló lány epizód szerepét pedig Talján Violetta játssza, aki a mocsár szépében a Viziliom. Remek hármast alkotnak.

emtévé Talján Violetta játssza A SZUBRETT ÁLMA című monodrámát is.

Pálfalvi Dorottya Violetta a nagy fölfedezésem. Fiatal színésznőként olyan érett emberileg és művészileg is, ami nagyon ritka, és fantasztikusan jó vele dolgozni. Annyira érzékeny, hogy szinte az olvasó próbán már képes hozni a figurát. Nagyon izgalmas élmény, amikor azonnal azokat a hangsúlyokat hallom a szájából, amiket magamban hallottam a szöveg írása közben. A szubrett egy igazi amerikai sikertörténet. A story megtörtént eseményen alapszik, kicsit felturbózva, hogy színpadképes legyen. Egy vidéki lányról szól, aki világ életében énekelni akart, de nem volt rá lehetősége, így egy kocsmában kötött ki pultosként. Innen emelte ki egy vidéki operett társulat menedzsere. Ezt meséli el az öltözőjében épp fellépésre készülődve, dalokkal fűszerezve.

emtévé Mikor és hol lesz bemutató?

Pálfalvi Dorottya A SZUBRETT ÁLMA November 25-én, A NETRANDI November 26-án a MOHA-Mozdulatművészek Házában. Ez egy kicsi, családias művészeti központ, a kultúra és a szépség fellegvára, ahol nagyon szeretünk játszani.

emtévé És az idei utolsó bemutató mi lesz?

Pálfalvi Dorottya A darab címe A SZAKÍTÁS ISKOLÁJA. Ez mint címe is mutatja, egy iskolában játszódik, az élet iskolájában, ahol a közönség a diáksereg, sok évismétlővel, és a tanárnő, meg a tanár bemutatja, hogyan és kiktől kell elszakadni, már ha vagyunk olyan buták, hogy belemegyünk a kapcsolatba velük. Csupa olyan archetipust mutatunk be mindkét nemből, akikkel nagy valószínűséggül mindenki találkozhat hosszú élete során, természetesen ezt is kacagtató módon humorba csomagolva.

emtévé De van egy ötödik darab is a tarsolyodban.

Pálfalvi Dorottya Tényleg van, és lehetséges, hogy ennek is elkezdődnek még idén a próbái, de bemutató csak a következő évben lesz belőle. Ennek HAT TYÚK TAVA a címe és egy tyúkudvarban játszódik. Ez is egy vérbő komédia, nőkre hangszerelve. Hat tyúk a szereplője, három öreg kotlós, és három jérce, meg egy kakas. Hogy miért van tó a tyúkudvarban, az majd az előadásból derül ki, egyelőre fedje a titok homálya.

emtévé A színdarabjaid könyv formában is megjelennek idén.

Pálfalvi Dorottya Igen, útjára indítjuk a madarszínház füzeteket, így mind az öt színdarabom megjelenik kézzel fogható és olvasható formában is.

emtévé Akkor nem unatkozol…

Pálfalvi Dorottya Nem szoktam egyébként sem, de most határozottan élvezem, hogy ennyire pezseg körülöttem az élet.

madarszinhaz piroskék