Ha támad a kór

 

Ne legyen esélye ledönteni minket a lábunkról

Egy képzett aroma vagy fitoterapeuta készletében többszáz illóolaj, tinktúra és tea szerepel. Ez nem jelenti azt, hogy mi soha nem vagyunk betegek. Velem is előfordul, hogy kidőlők, de szerencsére pár nap alatt kikezelem magam szövődmények nélkül.
A cél mindenkinél az lenne, hogy legyen pár olyan természetes megoldása, amit különösebb előképzettség nélkül is, magabiztosan alkalmazhat otthon.
Az aromaterápiás házipatika alap olajai a téli időszakban a teafa (Melaleuca alternifolia) és az Eucalytus radiata vagy Eucalytus globulus. Ha ezek vannak otthon, már nem érhet minket nagy baj.

De mihez kezdjünk velük?

Védő keverék felsőlégúti, vírusos betegségek ellen

Vegyünk a patikában egy 25ml-s üvegcsét adagoló kupakkal. Ebben rázzuk össze a keverékünket.

Hozzávalók

  • 5 ml teafa illóolaj
  • 5 ml Eucalytus radiata vagy globulus illóolaj
  • 60 csepp Édesnarancs (Citrus sinensis) illóolaj

Elkészítés

Felöntjük növényi olajjal (pl. édemandula, oliva, ha van a legjobb lenne az orbáncfű macerátum), úgy hogy összesen 25 ml-nyi legyen a kész keverék.
Ebből a keverékből a járvány idején minden nap reggel és este 5-5 cseppel bekenjük a mellkast és a hát területét. Ha érezzük, hogy bujkál bennünk a betegség, akkor emeljük az adagot és naponta 3-5 alkalommal ismételjük a bekenést.

Inhaláló és gargalizáló keverék

Ha megcsináltuk a bekenő keveréket, akkor maradt pontosan 5-5 ml illóolajunk a teafából és az eukaliptuszból. Akkor most ezeket keverjük össze az egyik üvegben, de pontosan címkézzük fel, hogy mit tartalmaz az üvegcsénk! Pár hónap múltán nem fogunk emlékezni a jeltelen üveg tartalmára. A pontos feliratozás nagyon fontos.
Inhalálni megelőzésképpen is hasznos, de a betegség első jelénél nagyon fontos.

Inhalálás

Egy fazékban gyöngyözésig vizet melegítünk, ebbe cseppentünk a teafa-eukaliptusz keverékéből öt cseppet.
Ezután törölközőt borítunk a fejünkre, az edény fölé hajolunk és mélyen belélegezzük az illatos gőzt.
Minimum öt percig végezzük. Betegség esetén naponta kétszer.
Megelőzésképp érdemes esténként hetente 2-3 alkalommal.

Gargalizálás

Gargalizálásnál egy pohár langyos vízbe 3 cseppet keverünk el. Oldódni nem fog, mert az olaj és víz nem keveredik, de keveréssel apró cseppekre tudjuk oszlatni.
Torokfájás esetén naponta háromszor gargalizáljunk ezzel a keverékkel.

Aromaterápia

Aromaterápiás célra – a szóban szerepel a terápia, tehát gyógyítás a célunk – kizárólag 100%-os tisztaságú, bevizsgált, terápiás minőségű illóolajokat szabad alkalmazni.
A nem megfelelő minőségű illóolaj jó esetben csak nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, rosszabb esetben kockázatos, egészéségkárosító összetevőket is tartalmazhatnak.
Szerencsére hazánkban is vannak megbízható illóolaj forgalmazók, akiknél garantáltan kiemelkedő minőségű, terápiás minőségű illóolajokat szerezhetünk be.

Az illóolajok mellé szeretettel ajánlom, hogy a gyógyteákat is tegyük a mindennapi életünk részévé.
A téli időszakban váltogatni érdemes az orbáncfű teát (a hangulatunkra is jó hatással van), a fürtösmenta és a mezei kakukkfű teát. Ezek finomak is és az immunrendszerünket is hatásosan támogatják.

Idén találtam még egy készítményt, ami nagyon bevált nekem. Azóta lelkesen ajánlom mindenkinek. Ez az Influepid pezsgőtabletta. Különleges kivonási technikával előállított propoliszt tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és immunerősítő hatású. A propolisz intenzív hatása mellé, serrapeptase enzimet is társítottak. Ez az enzim fehérjebontó, képes felbontani, károsítani a vírusok fehérjeburkát, ezáltal megakadályozza szaporodásukat. A serrapeptase egy teljesen természetes vegyület, a selyemhernyó állítja elő, hogy később képes legyen a burkából kijutni. Ahogy a hernyó lebontja a kemény bábot, úgy képes ez az enzim támadni az elhalt szövetek fehéréit, a proteinszármazékokat a vérrögökben, cisztákban és az elmeszesedett erekben.

kép és szöveg Aroma Pára
emtévé