Kozma Zsófia AZ ÉKSZERTOLVAJ

 

Végső soron mindenki arra vágyik, hogy elfogadják

Úgy, ahogy van, annak, aki. A gyengeségeivel, hibáival, erősségeivel együtt. A vágy a szeretetre és a biztonságra erőteljes és elemi érzés. Úgy pörög minden, annyi a szerep, annyi a feladat, annyi a megjátszás, annyi a kötelező emberi kapcsolat, hogy egyszerűen kell egy hely, kell valaki, ahol és aki mellett nyugi van, aki ért, aki ismer, támogat.
Aki tudja, milyen vagy úgy igazából. Aki mellett nincs taktika. Aki mellett megnyugvást találsz és egy pillanatig sem kell attól félned, hogy bírál, kritizál, hogy nem ért, hogy elutasít, hogy elvár. Aki nem feltételekkel szeret, csak úgy a puritán önmagadért, meztelenül is, smink nélkül is, maszk nélkül is, kiborulva is, összetörve is.
Szereti a reggeli kócod, a reggeli kávéd, a szentségelésed, az elhivatottságod, a haragod, a terveid, még a lábujjadat is szereti. Aki előtt nem kell szégyellni a dühöd, nem mondja, hogy hülye vagy, pedig tényleg hülye vagy, csak úgy ott van Neked. Aki előtt még a legsötétebb gondolataidat és legnagyobb félelmeidet sem kell titkolnod, mert tudod, hogy nem nevet ki, nem él vissza vele.

Kell valaki, aki akkor is lát, mikor te nem látod önmagad

Akkor is hisz benned, ha te már rég elfelejtettél hinni magadban. Akihez őszinte vagy és aki őszinte Veled. Bízol Benne és az irántad érzett szeretetében annyira, hogy ha valami nem tetszik, azt bátran, négyszáz körmönfont mondat, okoskodás, finomkodás és körülírás nélkül is el mered mondani. Megérti. Nem hagy ott, nem fut el, nem csapja Rád az ajtót, nem hibáztat, nem sértődik vérig, nem bizonygatja az igazát, nem hárít, nem hátrál ki. Kérdez. Meghallgat. És figyel is. Téged és rád. Megbeszél és nem ki. A problémákat együtt oldjátok meg, nem egymástól függetlenül két külön szobában. Mellette egyszerre lehetsz gyerek, nő, anya, erős, gyengéd, tüzes, vagy épp szelid.

Mert sokféle vagy és ő minden színedet ismeri, elismeri és szereti

A szeretete nem feltételekhez kötött, nem csak akkor gyakorol kegyet, ha megérdemled, ellenben minden percben megmutatja, hogy érdemes vagy rá. Kiteljesít, felszabadít, kiszabadít. Egy jó társ tanít és nem fél tanulni. Tőled és téged is tanul. Felemel és nem lenyom, pláne nem el. Nem tartja nevetségesnek a terveidet, sem a vágyaidat. Nem is az a kérdés, hogy nevetséges vágyak-e ezek, vagy hogy szerinte van-e létjogosultságuk. A kérdés az, hogy tiszteletben vannak-e tartva, hogy el vannak-e ismerve, mint hozzád tartozó, számodra fontos örömforrások. Számítanak és számítasz-e annyira, hogy ezeket ne elnyomni, ne szégyellni kelljen, hanem meg is valósíthasd a másikkal együtt. Örül-e az örömödnek, tud-e, akar-e örömöt okozni és persze fordítva.

Egy jó társ nem betapos a sorba, hanem kiemel és megmutatja, milyen értékes vagy

Mellette tudsz és nem félsz különleges lenni. A keze nem arra van, hogy megmutassa a helyed, a keze megtart és erősen fog, hogy el ne ess. Társ a közértben, a kórházban, a játszótéren, társ a jó napokon, meg a bődületesen szarokon is. Minden rezdülésedre figyel és minden rezdülésére figyelsz. Vannak kapcsolatok, amik túlmutatnak emberi gyarlóságon, játékokon, kényszereken, egón, önzésen, érdekeken. Ahol nem kell hallgatnod, nem kell várnod, nem kell könyörögnöd, nem kell sikítanod, hogy észrevegyenek. Nem egy darab vagy a sok közül, hanem az az egy, aki nélkül nem lenne már egész a képlet. Van ilyen. Azt hiszed nem létezik, pedig van. És legbelül Te is arra vágysz, hogy őszintén szeressenek.

Ezt keresed, hisz nyomorogsz mindenben, ami nem ilyen

Nyomorogsz a véleményed miatt, a hiányaid miatt, a hibáztatásod miatt, az elnyomásod miatt, mert azt hiszed, a szeretetért fizetned kell. Az elfogadásért, a biztonságért fizetned kell. Azt hiszed, nincs ingyen vacsora, azt hiszed a kapcsolatod üzlet, amiben minden érzésnek ára van. Egy kapcsolat nem lehet üzlet, nem kompromisszumok hada, nem a saját hangod elfojtása, nem jár kötelező elnémulással, vagy kirakatmosolyokkal. A szeretetet, tiszteletet nem lehet és nem kell kiérdemelni. Az vagy van, vagy nincs. Egy jó kapcsolat feltölt, megtalálod a saját hangod és használni is mered, anélkül hogy szeretetmegvonástól, elhagyástól, ajtócsapkodástól, vagy bármiféle retorziótól kellene tartanod. Minden, amiben nem vagy értékes, ahol nevetségesnek tartanak, ahol nem értenek meg, ahol hallgatnod kell a szeretetért, az hamis, megnyomorító, önző és érdekeken alapuló nagy kalap szar. Minden olyan kapcsolat, ahol nem lehetsz szabadon és őszintén önmagad, ahol kétszer is meg kell gondolnod, mit és hogyan mondj, vagy be kell fognod a szád, az nem társkapcsolat. Az valami, amiben megvan a Neked szánt hely és szerep, ha elfogadod, maradhatsz, néha megsimogatják a buksid, de csak ha jól teljesítettél. Ha nem tetszik, hát menj, nincs jelentősége se a maradásodnak, se a távozásodnak, nincs jelentősége az örömödnek, a fájdalmadnak se, cserélhető darab vagy, sok másik van helyetted. Ennyit érnél?

Erre szerződtél magaddal?

Tudod, ezek veszélyes dolgok, mert ha sokáig tapicskolsz ilyenben, tényleg elhiszed, hogy ennél nem jut több és Te sem érdemelsz többet. De ez hazugság. Van odakint valaki, akinek minden nélküled töltött perc örökkévalóság. Van odakint valaki, aki pont annak és pont úgy szeret, ahogy vagy. Van odakint valaki, aki soha nem beszélne veled csúnyán, nem alázna meg, nem hibáztatna, nem futna, nem hagyna magadra. Ott van ám. Sétál a sok millió közt, és pont Téged keres. A szerelem ilyen. Ott rejtőzik valamelyik bokor mögött, aztán egyszer csak fogja magát és a nyakadba ugrik. Néha sokat kell rá várni, de elég ha tudod, hogy jönni fog. És ha sokat is kell rá várnod, akkor mi van? A gyémánt attól még gyémánt marad, akkor is, ha épp nincs rá kereslet. Ne add ár alatt. És még valami. Ne feledkezz meg a kölcsönösségről. Csak úgy működik.

emtévé