Porcsin

 

Edd meg a kerted!

Van egy cuki gaz – gaznak hiszed, pedig nem az – úgy hívják, hogy porcsinrózsa.
Mesebeli, mi?

És ami még mesebelibb, hogy állati finom, vitamindús, és tápláló. Tele van a ma oly divatossá vált omega zsírsavval, amit állati drágán tudsz megvenni kapszula formában. De minek, ha legelhetsz is egy kicsit, ráadásul teljesen ingyen.

Úgyhogy ne írts ki mindent magad körül, inkább nézz a lábad alá, és keresd meg mi ehető!

A porcsin kissé ropogós és enyhén citromos ízű. Vannak, akiket az íze a zsázsáéra vagy a sóskáéra emlékeztet, olyannyira, hogy számos étel elkészítésénél helyettesítik is vele. A fiatal, zsenge levelek és szárak nyersen kiválóak különböző salátákba keverve vagy szendvicsekbe téve. Kicsit megpárolva vagy dinsztelve szintén ízletes. A porcsin nagy arányban tartalmaz pektint (aminek közismerten koleszterinszint. csökkentő hatása van), ennek köszönhetően nagyszerűen felhasználható levesek és pörköltek besűrítéséhez.

Pesztók készítéséhez szintén felhasználhatjuk. A porcsin fiatal hajtásait (szárastól-levelestől) bazsalikommal együtt turmixgépben pépesítsük, adjunk hozzá egy kis olívaolajat, fokhagymát, fenyőmagat és annyi forró vizet, hogy az állaga megfelelő legyen. Mivel a porcsin igen lédús, lehetővé teszi az alacsony zsírtartalmú, kevés olajat tartalmazó pesztók elkészítését.

porcsin

A porcsin egynyári növény, amely a tápanyagokban gazdag, frissen megforgatott talajt kedveli. Levelei simák, húsosak, lapát alakúak. A vadon növő porcsin vízszintesen terjed és lapos, kör alakú szőnyeget alkot. Kerek, vastag szárai sugárirányban nyúlnak körbe a növény gyakran vöröses színű tövétől. Július közepe táján apró, sárga virágokat hoz, amelyek általában csak teljes napsütésben bontanak szirmot.
Körülbelül egy hét múlva a sárga virágok helyén kicsi, sötét, hegyes magtokok fejlődnek, amelyek, miután beértek, felpattannak és kilövellik tartalmukat: megszámlálhatatlanul sok, apró, homokszem nagyságú fekete magot.

Vezeti az E-vitaminban, illetve egy nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavban, az úgynevezett alfa-linolénsavban gazdag növények toplistáját. Hatszor több E-vitamint tartalmaz, mint a spenót, és hétszer több béta-karotint, mint a répa. Szintén gazdag C-vitaminban, magnéziumban, riboflavinban, káliumban és foszforban.

Szóval esztelen kaszálás helyett, edd meg a kerted!

szöveg Pálfalvi Dorottya