Szerethető fülek

 

Épp könyveimért mentem a nyomdába, és várakozás közben, míg kedvenc nyomdászom végre kibukkant a hatalmas nyomtatók mögül, unaloműzésképpen bámészkodtam. Bőven volt mit, de figyelmemet egy bögre vonta magára. Csinos darab mindenképp, de ami különösen megragadott az a füle volt. Ránézésre is kézbe simuló darab. Önkéntelenül is belenyúltam, és megemeltem.
Tökéletes – állapítottam meg. Könnyedén tartottam vele a bögrét, és úgy simult a kezembe, hogy szinte nem is éreztem a bögre terhét.
Ekkor emelkedett ki kedvenc nyomdászom a mindent és mindenkit eltakaró monstrumok közül, kezében hatalmas papírlapokat gyűrkélve, miután útjára indította a nyomtatást. Tekintete azonnal a kezemre esett és elmosolyodott.
– Tetszik? – kérdezte.
Bólogattam.
– A lányom készítette.
Ez pláne tetszett. Egy apa, aki büszke felnőtt lányára. Ez olyan jó dolog. Természetesen azonnal megbeszéltük, hogy szeretném megismerni őt, és a többi munkáját egyaránt.

angi015

HUN ANGELA műhelye, pici, ám annál bájosabb kis zug. Nőies és szép, mint ő maga. A munkái pedig, csupa szerethető, kézbesimuló darab. Nem akar sem többet sem kevesebbet, mint a hétköznapok részévé váló tárgyakat készíteni szeretettel.

angi014

emtévé Oda vagyok a füleidért.

Hun Angela Szokták szeretni – neveti el magát.

emtévé Hogy találtad ki ezt a formát?

angi05

Hun Angela Hosszú kísérletezéssel. De tényleg. Addig gyurkáltam az agyagot, amíg nem állt tökéletesen kézre.

emtévé A bögréknél még hagyján, de ami tényleg lenyűgözött, az a tálcáid füle.

Hun Angela Ennek is praktikus oka van. Ha megemelsz egy tálcát, ami tele van, akkor fölülről fogod meg, ugye? De akkor miért nincs fölül a fül? Hát erre fölfelé álló füleket kaptak nálam a tálcák.

angi01

emtévé Korongozni elég nehéz fizikai munka. Régen a fazekas mesterség nem is volt női szakma.

Hun Angela Hát nem könnyű. Az agyagot kigyúrni sem könnyű. De szeretem csinálni. Olyan jó amikor alakul a forma. Én nem készítek tradicionális a népművészetben használatos formákat, de munkáim alapját mégis a korongozott edények adják, amit persze átformáltam a saját ízlésvilágomra.

wp_20160929_13_30_02_pro

emtévé Hogyan választod ki a motívumokat?

Hun Angela Kezdetekben nagyon sokféle mintával készítettem a tárgyaimat. Ez az időszak egyfajta stíluskeresés volt. Aztán ez az évek alatt letisztult és folyamatosan kialakult. A legnépszerűbbek maradtak. A levendulás az örök favorit. De a pipacsos és a mákvirágos (vagy ibolyásnak is hívják) is nagyon népszerűek. Meglepő, hogy sokszor a férfiaknak is a virágos tetszik. Ezeken kívül még van egy kedvenc motívumom, a kobaltkék mintával kereszben írókázott motívum, amit még a népi kerámiákból vettem át és alakítottam.

angi09

emtévé Vannak korszakaid, én például nagyon szeretem a levendulás korszakodat.

Hun Angela Ez a minta, mondhatnám a védjegyem lett.

angi011

emtévé Elkezdtél házszámtáblákat is tervezni. Ez elég nagy bátorság, mert ennek nem nagyon van nálunk hagyománya.

angi022

Hun Angela Szegény nagymamám mondta mindig: „Mesterséged címere lesz a házszámtábla.” Úgy is lett. Nagyon sokan keresik, és nagyon szeretik. Igyekszem a megrendelővel együtt megtalálni a szívéhez legközelebb álló dolgokat, vagy ami az életére legjellemzőbb megragadni és azt elkészíteni a táblára. Számomra nincs nagyobb elismerés egy elégedetten mosolygó megrendelőnél. Volt, aki annyira megörült a táblájának, hogy egyből magához ölelte. Hihetetlen jó érzés volt.

emtévé Most épp egy hatalmas motívumkincs fölkutatásán dolgozol, a zalai virágokat szeretnéd megjeleníteni faliképeken. Mit jelent neked Zala?

11042964_1011888725505244_8201310222238244469_n

Hun Angela Zala a szülőföldem. Keszthelyen születtem. Igaz, akkor éppen Veszprém megyéhez tartozott, de világéletemben zalainak vallottam magamat. Apai ágon a család Lentiből jött Keszthelyre. Nagyon szeretem ezt a vidéket. Van benne valami hihetetlen energia, amiből árad a nyugalom. Nem véletlenül van Zalaszántón Stupa. Itt a természet is annyira különleges. Szoktam néha kocogni és az utam egy nagy mezőn vezet át. Ahogy megpihentem, elkezdtem figyelni a növényeket. Leültem és azt vettem észre, hogy amiken taposunk, és amiket észre sem veszünk, tulajdonképpen a mező igazi modelljei. Topmodellek. Csodásak. Annyira mutogatták magukat, hogy muszáj volt észrevennem őket. Így jött az ötlet, hogy a zalai vadvirágokat fogom elkészíteni táblákon 3D-ben. Ezek tulajdonképpen faliképek lesznek. Sok segítséget kaptam a kutatómunkához. Az Őrségi Nemzeti Parkon keresztül a keszthelyi egyetemről egy kedves ismerős segített összeállítani egy listát a kimondottan zalai vadvirágokról. Amiért nagyon hálás vagyok neki.

angi012

emtévé A vidéki lét hátrány szerinted?

Hun Angela Szerintem nem. Sőt, sokkal ingergazdagabb. Legalábbis számomra. Szeretem a természetet, a nyugalmat. Természetesen nem vagyok antiszociális, szeretek beszélgetni emberekkel. Véleményem szerint Keszthely az a város, amiből még nagyon sok mindent ki lehet hozni. Idén nyáron is próbálták az embereket a Fő térre csalogatni kézműves vásárokkal, programokkal. Ha ennek rendszere lesz, akkor talán egyre többen jönnek. Nagyon sok emberrel találkozom a vásárokon. Sokan ötletekkel keresnek meg, melyeket szeretnének elkészíttetni velem. Az ő bizalmuk irántam nagyon sok pozitív energiát ad a munkámhoz.

angi02

emtévé Mit szeretsz itt a környéken a legjobban, mi tölt föl leginkább amikor fáradt vagy? Miből merítkezel lelkileg?

Hun Angela Itt a keszthelyi hegység, rengeteg csodás kilátó, a Balaton part. Általában hétvégente biciklizünk a családdal. De szeretem még a belvárost, a kastélyparkot. Ami igazán feltölt azok a tartalmas beszélgetések a barátaimmal, közös programok azokkal az emberekkel akiket nagyon szeretek, a családommal.

angi023

emtévé Hol szeretnéd látni a tárgyaidat?

angi08

Hun Angela Hol szeretném látni? Igazából az emberek otthonaiban, használják őket bátran, mert ezek elsősorban funkcióval rendelkező kerámiák! Ne legyenek porfogók. Ha rájuk néznek, csaljanak mosolyt a tulajdonosuk arcára. Töltse el őket valami melegség, ami miatt ezek a kerámiák az otthonukat még otthonosabbá teszi. A házszámok pedig legyenek igazi ékességei a házaiknak.

angi07

kép és szöveg Pálfalvi Dorottya

emtévé