Tüzes ecet, avagy Fire cider

 

Most van itt az ideje elkészíteni a téli megfázásos betegségek kivédésére a tüzes ecetet.

Bár amilyen hamar jött idén a makacs influenza, már augusztusban is késő lett volna.
Számos áldásos hatása van: gyulladáscsökkentő, gyomorerősítő, fertőzésgátló, hurutoldó, általános erősítő, stabilizálja a vércukor szintet, csökkenti az LDL koleszterin szintjét a vérben, kiváló antioxidáns.
Reggelente egy pohár vízben 1-3 evőkanálnyit igyunk meg, de használhatjuk salátára, koktélba keverve is. Az igazán kemények megpróbálhatnak egy stampedlit (10ml) tisztán leküldeni. Mindenkinek érdemes lenne legalább egy háromhetes kúrát csinálni, hogy a nyálkás, hurutos lerakódásoktól megszabaduljunk.

Az alap recept

  • apróra vágott fokhagyma
  • apróra vágott hagyma
  • friss gyömbér szeletek
  • chili friss, vagy szárított egész
  • darabolt torma
  • pár karika narancs és/vagy citrom
  • ha van, friss rozmaring ág

Egy zárható üveget 1/3-ig, de akár feléig rakunk a fenti hozzávalókkal és felöntjük almaecettel. Egy hónapig érik, ezután szűrjük le és használjuk egészséggel!
Ez az alap recept variálható ezer módon. Én soha nem hagyom ki belőle a ceyloni fahéjat, szegfüszeget, szecsuáni borsot és a csillagánizst. Mehet bele csipkebogyó és friss kurkuma gyökér, vagy édeskömény magja. A jóféle méz is csodás benne.
Harmadik éve készítem és persze soha nem sikerül egyformán.
De pont ez benne a szép.

szöveg Aroma Pára
emtévé