Vegyük észre a szépet

 

Vegyük észre a szépet és alkossuk újra,
de ne gyakorlatból, sokkal inkább szívből.
Isten kertben teremtett minket, és amikor elvesztettük az édent, meg akartuk keresni, és újra alkotni de ezzel a tudással csak kevesen rendelkeznek.

Az interjú apropója A NAGY LÉPÉS projekt, amelyet Viliam Mauritz képzőművész indított útjára Ausztráliában, és második helyszíne a Kassai Völgy, Magyarországon, Kaposmérőn.
A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az ember felelősségére, minden lépés amit megteszünk – akár fizikai, akár szellemi értelemben – kihat a világra.

PÁLFALVI DOROTTYA író

emtévé Annyi elpufogtatott frázis, és ideológia után mivel lehet ma megérinteni az embereket? Gondolatokkal, ötletekkel, példamutatással?

Pálfalvi Dorottya Ma sokkal nehezebb bármivel is hatást elérni, mert az emberek ingerküszöbét alaposan megváltoztatta a folyamatos információ áramlás. Az interneten, a tévé csatornákon, mindenütt ömlik a hír, ami egy percig érdekes, és már jön az új. Az emberi agy nem képes ennyi mindent befogadni, és főleg nem képes kiválasztani a számára fontos dolgokat. Ehhez tudatosan kell élni, egy nagyon komoly, megalapozott értékrenddel, ami segít eligazodni a hírdömpingben. Ugyanakkor hatalmas áttörés a kommunikációban az internet, szinte korlátlanul lehet kapcsolatokat építeni, akár a világ másik végén is. Úgy vélem az emberekhez leginkább az érzelmek útján lehet eljutni. Nagyon nagy szerepe van ebben a látványnak, a képnek, és az akusztikai hatásoknak. Az írott szó értéke ma sokkal kisebb, szinte elenyésző a mozgóképhez képest, tehát formailag a film és a fotó az, amire odafigyelnek, tartalmilag pedig, szellemi nyitottságuk szerint szelektálnak. A hatásvadász dolgok bejönnek, de a hatás rövid ideig tart. Példát mutatni is csak azoknak lehet, akik befogadók rá. Felpörgött minden. Ha élni akarunk ezen a Földön még egy darabig, akkor tudatos emberekre van szükség, akik látják és értik az összefüggéseket, és tudatos döntéseket hoznak, ami mögött nem a pillanatnyi személyes érdekük áll.

emtévé A közösség teremtés lehetősége gyakorlatilag megvalósíthatatlanná vált, mert az emberek lelkéből szinte teljesen eltűnt a hűség, és a bizalom egymás iránt. Hogyan lehet ezt visszahozni az életbe, mert a mindenki egyért, egy mindenkiért eszménye nélkül, nem működik az „együtt” fogalma.

Pálfalvi Dorottya Igen, ez borzasztóan nagy probléma. Az emberek a lelkük mélyén érzik az összetartozás hiányát, de a csapatba verődés örömét elég gyorsan megmérgezi az egyet nem értés, és a pillanatnyi érdekek összecsapása. A komfortzóna átalakult az elmúlt évszázadban, és az emberiség rettenetesen elkényelmesedett. Valakivel épp a napokban beszéltem arról, hogy számomra elfogadhatatlan, hogy minden WC öblítéssel tíz liter ivóvizet pazarolunk el, erre az illető felháborodva kérdezte, hogy miért akarok visszamenni a sötét középkorba? Én meg azt nem értem miért tekintjük az ámokfutás mértékű pazarlást fejlődésnek? Ez egy apróság, de már egy ilyen nagyon egyszerű kérdésben is összeegyeztethetetlen mértékben megoszlanak a vélemények. Eszmerendszer mögé odaállni akkor lehet, ha valaki érti az eszmék rendszerét – akármilyen eszmékről beszélünk – érti az összefüggéseket, képes felelősségteljesen gondolkodni, és a közösség érdekét a saját önös érdeke elé helyezi. Ez természetesen egy tudatos közösség létét feltételezi, ahol a tagok nem akarnak egymásnak ártani, nem akarnak egymással visszaélni, és mindenki a közösség és az egyén boldogulását, jólétét segíti. Jólét alatt nem luxuskocsit, és Hawai-i utazást értek, hanem a természettel együttműködni képes, azt nem kihasználó életkörülményeket, ahol senki sem vesz el többet semmiből, mint amennyi a lelki, szellemi és fizikai szükséglete.

emtévé Hogyan kell szerinted együttműködni a Földdel?

Pálfalvi Dorottya Úgy, hogy fölfogjuk a részei vagyunk. Nem többek és nem kevesebbek. Minden mindennel összefügg. Ha ártunk valaminek, vagy valakinek, valójában magunknak ártunk vele.

emtévé Meddig marad egy projekt emberléptékű?

Pálfalvi Dorottya Amíg nem a pénz irányítja, hanem a szeretet. Ahová az anyagi érdek beteszi a lábát, ott onnan kezdve mindent az irányít. Ha hangzatos eszméket hazudnak mögé, akkor is.

emtévé Mire van egy embernek szüksége napi szinten ma, és mire volt szüksége száz éve?

Pálfalvi Dorottya Szerintem amióta a világ világ ugyanarra van szüksége mindenkinek, szeretetre, jó szóra, tiszta levegőre, tiszta élelemre, tiszta vízre. Isten tökéletes világot teremtett, ahol minden bőségben volt, és mindenkinek jutott mindenből. Az emberi kapzsiság és ostobaság tette ilyenné a világot, amilyennek most látjuk. Ha mi megváltozunk, megváltozik a világ is.

emtévé Mekkora élettérre van szüksége egy embernek, hogy méltósággal élhessen?

Pálfalvi Dorottya Meg kellene tanulni kerítések nélkül élni, hogy ezt érthessük. Lakótérnek elég egy kunyhó, de ez azt feltételezi, hogy a természetben élünk, és nem lakások börtönében. Minél több lomot halmozunk föl magunk köré, annál kiszolgáltatottabbak leszünk. Szép tárgyakra, szép bútorokra, szép házakra szükség van, csak a szép holmik az alkotás, vagy a szépség öröméért kerüljenek körénk, ne bírvágyból és kapzsiságból.

emtévé Neked mi az, amit nem tudsz, és nem akarsz nélkülözni az életben?

Pálfalvi Dorottya A kreativitás örömét. A szeretettel teremtés örömét.

emtévé Mit jelent számodra a szépség fogalma? Van-e szerinted jelentősége a tudatos felelősségvállalásban?

Pálfalvi Dorottya A szépség Isten személyre szabott üzenete. Ha észrevesszük, akkor egy csoda részesei vagyunk, és hatalmas energia áramlás indul meg bennünk. Felszabadul az öröm, és szeretet tölti be lelkünket. A szép iránti vonzódás, ami rögtön bekapcsolja a felelősség érzetét is automatikusan. A képlet egyszerű: szép – tehát tetszik nekem, szeretem – mert szép, és a szépsége örömet okoz. Éppen ezért vigyázok rá, hogy sokáig örülhessek neki, és föltöltsön energiával a látványa. Felelőségérzet nem alakul ki anélkül, hogy értjük a szépség fogalmát. Ma azért nem vigyáznak az emberek a természetre, a növényekre meg az állatokra, mert nem látják, hogy szép. Kitakarja a szépséget a haszonelvűség, ami az egyik leggonoszabb dolog a földön. Ha csak azzal törődik valaki, mi hoz neki anyagi hasznot, nem sok dolog marad meg körülöttünk. Pedig a lelki táplálék és a szellemi táplálék is hasznot hoz. Adott esetben sokkal nagyobbat, mint bármi más.

emtévé Ha azt mondom „mag” milyen gondolatkört indít el benned a szó?

Pálfalvi Dorottya A mag szó a magyar nyelvben azt jelenti élet. Sok szavunk alapja, például a “tenmagod”, ami magában hordozza a tudást, hogy mindannyian Isten – az Ősmindenség – részei, alkotó elemei vagyunk.

emtévé Mi az a szellemi üzenet, amiről azt gondolod, fontos, hogy minél több embernek átadd?

Pálfalvi Dorottya A szer elemével kell működni, ami a teljesség, a mindenség eleme. Fél elemmel nem érdemes, mert az kétséget szül, ami meggátolja, hogy egységben legyünk önmagunkkal, és a mindenséggel. A szer etet, a gyűl ölet. Ennyit elég tudni, hogy választani lehessen mit akarunk.

emtévé Mi a legfontosabb eszme, vagy érzés, amit követsz?

Pálfalvi Dorottya A mindenség – ha úgy tetszik Isten – parányi részei, alkotó elemei vagyunk. Csodaként kaptuk ajándékba a teremtés lehetőségét, ami a boldogságunk kulcsa. Igyekszem jól élni a lehetőségeimmel.

emtévé Mi segít eligazodni a világban, amikor döntéshelyzetbe kerülsz?

Pálfalvi Dorottya A megérzéseim. Mindig a szívemre hallgatok.

emtévé Ha hatalmadban állna, mit változtatnál meg a leggyorsabban a világban?

Pálfalvi Dorottya Hm… Azt hiszem az emberek érzelmi intelligenciáját próbálnám sokkal magasabb szintre emelni, hogy kifejlődjön bennük az együttérzés képessége.