Zakuszka, fürjek, bárányok, álmok

 

A mi madarunk szereti a többi madarat. A fürjeket is.
A fürjtojásról köztudott, hogy nagyon finom és energia dús táplálék. Ennek okán egy időbe divatba jött, majd vesztett a népszerűségéből. Ez a fürjtojás érdemein természetesen mit sem változtat, az ugyanolyan finom.
A POLGÁR FARM fürjekkel foglalkozik, és juhokkal.
Soha életemben nem jutott volna eszembe, hogy fürjtojásból tésztát is lehet készíteni, pedig lehet, igaz valami nagyon nagy erejű elszántság, munkavágy és munkabírás kell hozzá. Ankáéknak mindenből van elegendő.
Fürjből is.

_kf_6872

emtévé Mennyit tojik egy fürj átlagosan, és egyáltalán hova? Mert tudom, hogy néha a tyúkocskák is tudnak meglepetést okozni. Előfordult velem is, hogy a farakás alatt kikotort gödörben leltem egy tucat tojásra. Ehhez képest fürj vadmadár. Hogy éritek el, hogy ne szökdössenek ki?

Varga Anett A farmon közel kétezer fürjünk van, jó lenne őket szabadon tartani, de ez a vállalkozás szempontjából szinte lehetetlen. Simán fognák magukat és elrepülnének, ezért zárt helyen vannak, ahol biztosított a közel azonos hőmérséklet, így a tojáshozam nagyjából állandó tud lenni. A fürjet Isten madarának is nevezik, hat nap tojik, egy nap pihen; a monda szerint. Ez nagyjából így is van. Ennyi madárnál ez nagyjából napi ezernyolcszáz tojást jelent.

emtévé Honnan jött a gazdaság ötlete?

Varga Anett Robi moldvai csángó, gyerekkorában két olyan ajándék volt a batyujában, amiről akkor még nem tudta, hogy ajándék, csak megélte, hisz természetes volt, a hit és a mezőgazdasági munka. Olyan világban, társadalomban nőtt fel Moldvában, ami itt Magyarországon két generációval előttünk volt. Kicsi kora óta dolgozott, öt évesen már rábízták a család bárányait, akiket neki kellett ellátni. Az élete úgy alakult, hogy egy alapítvány segítségével ösztöndíjban részesült, így kiemelkedhetett a csángó gyerekek ottani sorsából. Tanulmányi évei során Európa több egyetemét is megjárta, jogot, teológiát tanult, de közben sosem felejtette el honnan jött. Sosem felejtette el, hogy kell kaszálni, kapálni, hogy milyen a földdel, állatokkal együtt létezni. Ez az ő története. Én egy somogyi lány vagyok, minden nyarat a nagyszüleimnél töltöttem, ahol minden volt, ami egy boldog gyerekkorhoz szükséges, szabadság, lekvárfőzés, krumplibogár szedés, szüret, disznóvágás. Később aztán én is tanultam, világot láttam, de abban is biztos voltam, hogy lesz majd kertem, ahonnan az asztalunkra kerül a zöldség, gyümölcs.

_kf_6832

Az önálló gazdaság, mint életforma egyelőre nekünk is cél, de lépésenként haladunk felé. Mindketten biztosak vagyunk abban, hogy a világ előre csak akkor fog haladni, ha „lelassulunk”, ha a modern kor vívmányait a javunkra fordítva értéket teremtünk. Robi nem idealista, nincsenek a valóságtól elrugaszkodott álomképei egy gazdaságról, hisz ő tudja milyen kemény élet ez. Ő az a fajta teremtőember, aki szeretné megtalálni az egyensúlyt a mai világ és a régi tudás között. Én pedig ebben is és mindenben, társa tudok lenni. Teremtő, vagy modern szóval élve, innovatív ember mellé, nyugodt, biztos háttér és közös összekapaszkodás szükséges.

emtévé Messze földön híres a zakuszkátok. Gondolom parázson készül az eredeti recept szerint, ami különleges ízt ad neki.

Varga Anett A zakuszka régi, családi recept alapján készül. Kis mennyiségben parázson sütjük, nagyobb mennyiségben – idén körülbelül száz kilót dolgoztunk fel – nem. Viszont üstben főzzük, kinti tűzön, mint a szilvalekvárt. Órákon át kell mellette állni, keverni, hogy le ne égjen. A zakuszka főzés a mi közös minőségi időnk, régebben, mikor kisebbek voltak a gyerekek éjjel készítettük, ma már iskolai-óvodai időben. Ilyenkor van időnk kettesben beszélgetni, nevetni, vagy akár csak hallgatni. A lényeg, hogy együtt vagyunk. Talán ebből a szeretetteli, odaszentelt időből is kerül valami az üvegekbe és azért szeretik annyian.

emtévé Mivel minden finom, amit készítetek elég gyorsan híretek ment, és keresik a termékeiteket. Ez viszont eléggé fölpörgette az eseményeket a portátokon.

_kf_6841

Varga Anett Nagyon gyorsan zajlanak az események, és egyik feladat hozza a következőt. Egy évvel ezelőtt még csak a fürjek helyén gondolkodtunk, most meg a webáruházunk beindításán dolgozunk. Igazából ez egy gépezet, aminek a bekapcsoló gombját megnyomtuk és a kikapcsolóján meg nem gondolkodunk. Egyik lépés hozza a másikat. A hozzáállásunk pedig alapvetően problémamegoldó, mint problémakereső. Ha akadályba ütközünk, akkor próbáljuk a javunkra fordítani. Mondok egy példát, a fürjek őrült tempóban kezdtek tojást tojni, a szerződéses felvásárlónk pedig egyszerűen eltűnt. Ott álltunk hatalmas mennyiségű tojással, amivel gyorsan kellett kezdeni valamit, így jött a tésztagyártás. Valójában a hátrányból előnyt kovácsoltunk, de meg is állhattunk volna, hogy akkor most hogyan tovább. Minden napra jut valami kihívás, aminek állunk elébe.

emtévéHa sikerül végre utolérni magatokat, akkor merre szeretnétek fejlődni? Mi a kedvenc irányvonal?

_kf_6840-1

Varga Anett Sok közös álmunk van. A legnagyobb álmunk, hogy egy helyen legyen a farm és az otthonunk. A farm létrejötte előtt egy vidéki kisvárosban rendezkedtünk be. A gyerekek itt járnak óvodába, iskolába, zeneiskolába, sport egyesületekbe, és az otthonunkat is nagyon szeretjük, szeretettel rendezgetjük. Egyelőre nehezen hagynánk itt minden. A farm egy órányira van tőlünk, a vállalkozás ezért sok utazással, szervezéssel jár. Egyszer talán egy helyen lesz minden. A másik irányvonal pedig a befőzés, aszalás területe. Szívesen készítenénk különleges, minőségi termékeket, olyat, mint a zakuszkánk. Ötleteink, kísérletezéseink vannak. Barátaink boldog tesztelői ezeknek a termékeknek, és pozitívak a visszajelzések. Ehhez azonban megfelelő infrastruktúra kell, meg idő, hogy eljussunk oda. Az biztos, hogy a nyereséget nem céltalan kiadásokra fogjuk fordítani, hanem visszaforgatjuk a vállalkozásba.

emtévé Én az emberléptékű dolgokat szeretem. De fölmerül a kérdés mikor éri meg valami, amit csinál az ember. Úgy gondolom egy ponton túl, meg kell állni a fejlődésben. Ez az a pont, amikor kezd túlhabzani az emberen a történet, és gyakorlatilag semmivel sem keres többet, de sokkal több munkája és felelőssége van. Ti is így látjátok ezt?

_kf_6832

Varga Anett A vállalkozás kezdetek óta azért van, hogy emberibben éljünk, hogy a családunkra több idő jusson. Ez alatt azt értem, hogy egy vállalkozó maga osztja be az idejét, és ha a gyerekeknek épp fellépésük van, vagy ünnepségük, akkor azon mindig jelen lehetünk. Persze, egyelőre még ott tartunk, hogy minden időnket kitölti, de tudjuk, hogy egy induló vállalkozásnál az elején kell a legtöbbet dolgozni. A mérték az érték, ezt valljuk. A kihívások viszont egyelőre inkább feltöltenek minket, mint nyomasztanának. Szóval a munkától nem félünk és hisszük, hogy ha mi odatesszük magunkat, akkor a Jóisten is megsegít minket. Nincsenek a céljaink között luxusok, nyugodt, biztos hátteret szeretnénk adni a gyerekeknek, aminek csak egy része a biztos anyagi háttér. Ennél azonban jóval fontosabb a biztos, békés családi háttér. Ezért is meg kell dolgozni közösen, odafigyelve, időt szakítva egymásra.

emtévé Olyan szeretettel beszélsz a birtokról az állatokról, a családról, ez a szeretet szerintem mindent áthat amihez csak hozzáértek, és ez jó, mert aki tőletek vásárol, mindjárt egy adag szeretetet is kap a tészta mellé.

Varga Anett Vannak ajándékok, amit kapunk, és ha jól bánunk vele, akkor az tovább nő. Ilyen ajándék, hogy mind a ketten nagyon szeretünk élni, és inkább az élet derűs oldalát látjuk meg. Az élet szeretetébe pedig az is beletartozik, hogy szeretjük, amit csinálunk és nyitottan fordulunk a világ, az emberek és ezen belül a vásárlóink felé.

emtévé Gyönyörű a logótok, igényes az egész arculatotok. Látszik rajta, hogy nagyon figyeltek az egységes és igényes megjelenésre minden formában.

15049760_10154054450877066_688888969_n

Varga Anett A logó egy tehetséges képzőművész Lipovszky-Drescher Mária csodálatos munkája. Marcsit van szerencsénk személyesen ismerni, és nagyon büszkénk vagyunk rá, hogy az ő világa a Farm életében is helyet kapott.
Ami a formai megjelenést illeti, az az én területem, Robi olyan igazi férfi módjára a praktikus, funkcionális oldalt erősíti, én pedig ehhez hozzáteszem az esztétikumot. Remekül kiegészítjük ebben is egymást.

emtévé Azt gondolják az emberek, hogy a gazdálkodás, a család és az élet rovására megy, mert örökös permanencia. De hát minden munka az, ha szereti az ember, amivel foglalkozik. Te mit gondolsz erről? A gyerekek szeretik, hogy gazdálkodtok? Látnak jövőt ebben a gazdaságban a maguk számára? Vágynak, rá, álmodoznak róla, vagy elzárkóznak?

_kf_6776-1

Varga Anett A gyerekek roppant kreatívak, hogy még hány és milyen állatot kéne tartanunk és hogy velük, hogy kéne élnünk. Életkorukból fakadóan pedig kellően lelkesek is. A farmon van a nagyobb kert, de itthon is kialakítottunk két magaságyást, amit ők is rendszeresen ápolgatnak, öntözgetnek. Szeretik csinálni, mintakövetőek, de nem vagyunk naivak, nem biztos, hogy ez így is marad.
Kahlil Gibran erről csodálatosan ír.

Gyermekeid nem a te gyermekeid.
Az önmaga létezésrére vágyó élet fiai és leányai ők.
Általad jönnek, de nem belőled,
Ezért veled vannak, mégsem tieid.
Nekik adhatod szeretetedet, de gondolataidat nem,
Mert nekik saját gondolataik vannak.
Otthona lehetsz testüknek, de lelküknek nem,
Mert lelkük a holnap házában lakik,
hová te nem juthatsz el még álmodban sem.
Törekedhetsz arra, hogy hasonlíts rájuk,
de meg se kíséreld őket saját képedre formálni.
Mert az élet nem halad hátrafelé és nem időz a tegnappal.
Te vagy az melyről gyermekeid élő nyílként repülnek ki.
Az íjász látja a célta végtelen útján,
Ő úgy hajlít téged minden erejével,
hogy nyilai gyorsan és messzire szálljanak.
Adj hálát az íjásznak e hajlításért;
Mert az íjász épp úgy szereti a repülő nyilat
ahogy az íjat, mely mozdulatlan.

Ha annyit át tudunk nekik adni, hogy becsületesen élni megéri és, hogy azt csinálják, amit szeretnek, akkor már boldogok leszünk. Ha ezt szeretnék folytatni, örülünk, ha egészen mást szeretnének csinálni, abban is támogatni fogjuk őket.

_kf_6787

emtévé Manapság nem nagyon látni családi hagyományra épülő, apáról fiúra öröklődő mesterséget, vállalkozást. Nagyon ritka. MI lehet ennek szerinted az oka? Mert az ember nem magának akar egy birodalmat kiépíteni, hanem a családjának, és az a jó, ha ezt mindenki szereti, és mindenki részt vesz benne a maga módján.

Varga Anett Nem tudom, mi lehet az oka, hogy kevesen követik szüleiket, biztos van benne egy életkori sajátosság is, fiatalkori dac és lázadás, hogy „majd én megmutatom, én másképp csinálom”. És ezek az életutak aztán kanyarognak, még egy ilyen ellentétes ösvény is visszafordulhat a gyökerekhez, ha a szülő-gyerek kapcsolat alapjaiban szilárd. Az bizonyosan nagy elismerés, ha a gyermek a szülei helyébe lép. Annak az az üzenete, hogy példa vagy, tetszik, ahogy élsz, én is így szeretném. De ez akkor is megvalósulhat, ha más utakra lépnek a gyerekek, példák lehetünk attól még az értékrendszerben, világlátásban, életszeretetben.
Ha a távoli jövőre gondolok, mindig előttem egy kép. Ezen a képen egy hatalmas, terített asztal van. Az asztalon virágok, jó bor, egyszerű, házi ételek. Az asztal körül pedig mi,a gyerekeink, az ő társaik, unokáink. Jókedv lesz, zsibongás és derű. És lesz egy pillanat, amikor mi ketten összenézünk, rajtunk kívül senki sem fogja észrevenni ezt a pillantást, pedig abban benne lesz azegész életünk. Tele lesz az a pillanat hálával és örömmel és avval az érzéssel, hogy igen érdemes volt.

szöveg Pálfalvi Dorottya
kép Kovács Krisztián

emtévé