Virág az ételekben

 

Van valami ebben a világban, valami, ami igazán szép.

Egyszerű, kecses, lehet ízes, lehet illatos, egyszínű, vagy akár sok, selymes, érces, visszahúzódó, magamutogató, ezek a virágok.
Mivel ennyi jó és szép tulajdonsággal bírnak, hát persze hogy mi szakácsok nem mehettünk el közömbösen ilyen Isteni ajándékok mellett. Örömmel tölt el, hogy egyre többen, egyre többet építjük be a mindennapok táplálkozásába.

A virágok nemcsak látványra csodálatosak, ízükkel is tudnak meghatározó dominanciát képviselni.

Most nem csak a megszokott karfiolvirágról beszélek, a brokkoli virágról, a cukkini virágról, a kapribogyóról, az articsókáról, hanem a rózsáról, kamilla, orgona, pitypang, hibiszkusz, sásliliom, levendula, sarkantyúvirágról, de itt van az árvácska, a szegfű, a tulipán az akácvirág, a bodza, a kankalin, és még vagy ötven fajta vagy még több.

A lehetőségek itt is csak felfedezésre várnak.

A virágok tekintetében nem csak salátákkal harmonizálnak, de aszalva, szárítva, különböző 3-6%-os ecetben eltéve, olajakban tárolva, kandírozva is megállják a helyüket. Sőt!
Sissi királyné egyik kedvence is az ibolya fagylalt, de sörbetek, kásák, gyümölcsök elmaradhatatlan kísérője lehet.
Érdemes tehát kísérletezni az illatukkal, színükkel, és nem utolsó sorban az ízükkel.

Balogh Rudolf aki szeretettel főz
kép Edit Álomvilága
emtévé