A tél fényhozó illatai

 

A növények esszenciáinak a hatása több irányú: molekuláik fizikai szinten hatnak sejtjeinkre, befolyásolják a hormontermésünket, baktériumölő, vírusölő, gyulladáscsökkentő hatásuk van. A növény morfogenetikus mezejének ereje határozza meg, hogy testünk milyen jelzésére melyik növény a leghatásosabb. Ezen kívül a növények szimbolikája, energetikai hatása az, ami az ember rezgését általánosan emeli, valamint egyes energetikai rendszerre harmonizálóan hat.

Mire van szükségünk a téli időszakban

 • egész-ségre
 • melegségre
 • fényre
 • optimizmusra
 • stabilitásra

A fényre való várakozás minden szépségével együtt is egy nehéz időszak. A Föld, a növények visszahúzódnak, rövidek a nappalok és sötétek, hidegek az éjszakák. A feladatok is sürgetőek.
Szükségünk van biztos támaszra ahhoz, hogy megéljük, túléljük ezt az időszakot. A biztos támasz pedig az Istenbe vetett hit és örök élet bizonyossága. Nem véletlen, hogy az aromaterápiában a masszív fákból kinyert illóolajok segítenek megtalálni a támaszt. Az örökzöldek illóolajai pedig az elmúlástól való félelmet oldják. Mindkettőt egyesítik a fenyőfélék illóolajai. A fenyő ég felé törő alakja, stabil törzse összeköti az eget a földdel. Maga az égig érő fa. Azt sugallja, biztos a fénybe érsz, ha fel tudsz állni, mikor elbuktál.
A fenyők illóolajai segítenek hitet adni, biztonságérzetet és bizonyosságot adnak, hogy nem tart örökké a sötétség.
Fizikai szinten a fenyők olajai segítik a tüdő munkáját. Váladékoldó, köhögést csillapító összetevőik a felsőlégúti betegségek leküzdésében eredményesek.
A magyar nyelv olyan szépen mondja: fellélekzünk tőle.

A Karácsonyhoz, az otthon melegéhez az édes fűszerek illatát társítjuk

 • fahéj
 • szegfűszeg,
 • gyömbér
 • kardamom
 • szecsuáni bors

Ezek a fűszerek egyrészt táplálékként is a belső tüzet táplálják, segítik az emésztést (azaz a haladást), másrészt antimikróbális hatásúak, azaz fertőzés gátló hatásúak. Tehát mit csinálnak? Távol tartják a patogéneket, azaz más szóval a gonoszt. A régi időkben használt pomandereket is ezért viselték például nyakban, vagy tették a lakás központi helyére. Fertőtlenítették a légteret.
A karácsonyi fűszerek illóolajai is fizikai szinten erős fertőtlenítő hatással bírnak. Ezen kívül mindegyik melegítő, vérbőség fokozó hatású is. Tehát felpezsdülünk tőlük. Aki pedig pezseg, abban áramlanak a nedvek (vér, nyirok, hormonok), az életenergia. Tehát ezek az olajok oldják a merevséget, a téli dermedtséget. Ha viszont túl sokat és túl töményen alkalmazunk, akkor égetnek. A bőr kivörösödik, felmaródik. Tehát a tűz a barátunk, de tiszteletet érdemel.

A legnépszerűbb és legkedveltebb illóolajok

 • bergamott
 • narancs
 • grapefruit
 • keserűnarancs
 • citrom
 • mandarin

A fényt és optimizmust az aromaterápiában egyértelműen a citrusok esszenciáival azonosítjuk. A gyümölcsök már maguk is kis apró napocskák. A nap energiáját hordozzák. A belőlük sajtolt esszenciák és a narancsvirágból nyert illóolaj hatásos minden érzékeny lélek védelmére. Oldják a depressziót, örömöt csempésznek a fényhiányos hónapjainkba. Erősítenek minket testben és lélekben. Érdekes párhuzam, hogy ezek az esszenciák fényérzényítik a bőrt. Mintha jelezni akarna, hogy ha már kint van bőven napfény, akkor ne használjuk nagy mennyiségben! Itt is érvényes, hogy egyensúlyra törekedjünk, és ne éljünk vissza a növények erejével!
És ha már a fényérzékenyítő, de ugyanakkor depressziót oldó növényeknél tartunk, akkor nem maradhat ki az orbáncfű sem. Olaja cso.dásan átmelegít, hajlékonyságot ad testi és lelki szinten is. Teája pedig immunerősítő, bánatűző, fényhozó a szürke téli időszakban.
Az orbáncfű mellé ajánlom személyes kedvencemet, az aranyvessző fű (Solidago, más néven istápfű) teát is. Egész évben a javunkra válik, ha hetente 1-2 csészével megiszunk belőle, de a téli időszakban a fizikai hatásán kívül, az intenzív napmeleget árasztó energetikai hatása is nélkülözhetetlen. Illóolaj is készül belőle, de nehezen beszerezhető, ritka portéka. A teája azonban szerencsére könnyen elérhető mindenki számára.

A teázás és az aromaterápia mellé egy nagyon fontos dolgunk marad még mosolyogva élvezni a tél szépségeit és szeretteink társaságát.

szöveg Aroma Pára
emtévé