Ahol az álmok valóra válnak…

 

Beszélgetés Pálfalvi Dorottyával írásról, rendezésről, álmokról, színházról.

…ki ne szeretne egy mesevilágban élni, ahol minden gyönyörű és minden tökéletes. Nincsenek konfliktusok, anyagi gondok, veszekedések, és minden értünk van, rólunk szól…

emtévéAz új színdarabod, A SZUBRETT ÁLMA – aminek írója és rendezője vagy egyben – egy nagyon izgalmas előadás. Ennyire fontosak az álmok?

Pálfalvi DorottyaSzerintem igen. Az egész életünket átszövik akarva akaratlanul. Egyfajta öntudatlan teremtés ez, ahol elménkben a virtuális világ erősebb, mint amit fizikai valóságként érzékelünk. Tulajdonképpen minden pillanatunkat meghatározza milyen álmokat dédelgetünk a lelkünkben, mit szeretnénk elérni. Persze vannak kis, jelentéktelen álmodozások, és vannak egész életünket meghatározó, megvalósításra váró álmok.

emtévé Neked mi volt az álmod?

Pálfalvi DorottyaHm… Pici gyerekkorom óta három dolog izgat, a színház, az írás és az állatok. Ez a három dolog határozta meg az egész életemet, és akármihez nyúltam, akármit alkottam, valahogy ebből a háromból kettő mindig belekerült minden alkotásomba. A természet és a világ olthatatlan szerete minden gondolatomat meghatározza.

emtévé Innen jött a MADARSZÍNHÁZ ötlete is?

Pálfalvi DorottyaNálam mindig mindennel minden összefügg, és egymásba fűződnek a dolgok. Szerintem most óriási szükség van színházra. Igazi hús-vér embereket bemutató, igazi érzéseket felmutató színházra, amivel azonosulni tud a közönség. Nagyon erős ingerek között élünk, temérdek, kibogozhatatlan információ között, ahol a valódi érzelmek kezdenek háttérbe szorulni. Minden instant, eldobható, azt éreztetik velünk a médián keresztül, hogy bármikor át lehet kapcsolni egy másik csatornára, pedig nem. Ma ugyanúgy szenvedünk, örülünk, szeretünk, mint ezer, kétezer évvel ezelőtt. Ugyanúgy a Mindenség elemei vagyunk, ugyanúgy megszületünk erre a Föld nevű élettérre, és ugyanúgy meghalunk. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni soha egyetlen pillanatra sem az életünk során.

emtévé A szubrett álma egy egész életutat mesél el. Kicsit amerikai karriertörténetnek tűnik.

Pálfalvi DorottyaMert az is. A történetnek valós alapja van, és szerettem volna vele megmutatni, hogy az álmaink tényleg valóra válthatóak, csak hinni kell benne. Minden a hit mértékén múlik. Az életben azok az emberek tudnak sikeresen működni, akikben fel sem merül, hogy bármi gátat szabhat az álmaik megvalósulásának. Akkor sem, ha néha elbizonytalanodnak.

…lázadásom csendes, szelíd érdektelenségbe fulladt, és én hirtelen olyan, de olyan érdektelennek és szürkének éreztem magam, hogy egy veréb hozzám képest színpompás papagájnak tűnt. Ha valaki most megkérdezné, hogy miért nem álltam ki magamért, visszakérdezek, itt mindenki mindig kiállt és kiáll magáért…

emtévé Te sosem bizonytalanodtál el?

Pálfalvi DorottyaDehogynem, sokszor. De alapvető dolgokban nem hagytam magam a fő irányvonaltól eltántorítani soha. A valódi értékek közvetítése, az alkotás öröme, isteni önvalónk alkotás formájában történő megtapasztalása, mindennél fontosabb számomra.

emtévé Akkor ez az előadás fontos számodra…

Pálfalvi DorottyaSzeretem ezt a darabot.

emtévéHogyan folytak a próbák?

Pálfalvi DorottyaNagyon izgalmas volt minden pillanata! Ez egy prózai darab, a címe ellenére. A szubrettet nem a színpadon, hanem az öltözőjében látjuk, itt lessük ki a titkait, amiket megoszt velünk. Persze az öltözőben senki sem énekel, vagy ha igen, akkor biztosan nem úgy, ahogy a színpadon. A színfalak mögötti világ különös, és titokzatos, ez a színház létezése óta nem változott, és az is különleges, ahogy a színészek a színpadra kerülés előtt viselkednek. A játszandó darab sokszor egészen groteszk módon jelenik meg az öltözőben, egyfajta fricskaként, oldandó a színpadra lépés feszültségét. Ebbe a titokzatos és zaklatott világba pillanthat be a néző TALJÁN VIOLETTA játékán keresztül. A szubrett, egy vacak kis vidéki utazótársulat tagja, ahol nem kell túl jónak lenni, és elég mostohák a körülmények. Talján Violetta remek, és korához képest meglepően érett színésznő, aki ötletesen jeleníti meg a gyengécske énekesnő valóra vált álmait. Ez a harmadik darab amiben együtt dolgozunk. Violetta minden darabban képes új színekkel meglepni, akár Vizililiom, a gyerekdarabban, akár pincérnő a Netrandiban, akár féltehetségű kis szubrett, akit egy kocsmapult mögül emeltek ki a világot jelentő deszkákra. Igazi lélekelemző kutatómunka volt végig, ahol minden egyes mondat mögé valódi, az életéből merített helyzeteket és érzelmeket kerestünk, ezzel téve hitelessé az előadás minden pillanatát.

…kislányként láttam magam, hatalmas uszályos, rózsaszín ruhában, gyémánt diadémmal a fejemen, ahogy lelebegek egy lépcsősoron, aminek két oldalán fess, frakkos férfiak állnak nekem sorfalat, és lent, a lépcső alján vár A FÉRFI – csupa nagybetűvel -, aki gyönyörű, kedves, romantikus, odaadó, mindemellett mérhetetlenül gazdag, és csak engem akar…

emtévé Nem volt ez fájdalmas időnként? Hiszen elég nagy érzelmi skálán folyik a játék.

Pálfalvi DorottyaDe. Időnként határozottan az volt. Hitelesen sírni a színpadon, vagy dühöngeni, sokkal nehezebb, mint mosolyogni. De majdnem egy órát van a színpadon. Ennyi ideig nem lehet lekötni a közönséget, csak ha érzelmileg meg tudjuk érinteni.

emtévé Mire vevő jobban a közönség a drámára, vagy a vígjátékra?

Pálfalvi DorottyaSzerintem a jó előadásra, amivel azonosulni tud. A szubrett álmában van dráma is, humor is, végkicsengését tekintve pedig egy mese, mint egy operett. A közönség velünk együtt szereti ezt az előadást, és ez a lényeg!

madarszinhaz piroskék