Aki tudja, a ló melyik oldalán kell ülni

 

Nem, nem zsoké. Állatorvos. Csak mellesleg baromi jól lovagol. Úgy, ahogy kevesen, mert ő tényleg mindent tud a lóról

Iszonyú régóta ismerem.

Még fiatal állatorvos volt. Akkor a Pilisben laktam népes állatsereglettel, épp kétségbeesetten kerestem valakit, aki ért az állatokhoz és szereti is őket. Több orvost kipróbáltunk, csúfos és drámai kudarcok váltogatták egymást, miközben fogyatkozott az állatállomány. Azóta sem értem miért nem tesztelik emberi minőségből az állatorvosokat.

532595_456547457696633_1279661435_npc

Már nem emlékszem ki ajánlotta. Egy pici falusi kócerájban működött egy állateledel bolt mögött. Csendben álldogáltam az udvaron az épp aktuális betegemmel, sokadmagammal. Mikor beléptem a parányi, makulátlanul tiszta rendelőbe, egy fiatal srác állt előttem, akiből szó szerint sugárzott a szeretet. Látszott rajta, hogy mindenkit szeret. A Föld összes élőlényét. Ahogy rátette a kezét a kecském fejére, hogy megnyugtassa, azonnal tudtam, hogy megtaláltam az állatorvost, akire rábízhatom magam és a jószágaimat.

DR. SAUFERT GYULA mára egy komoly kisállatklinikát vezet. Maga teremtette, minden segítség nélkül, a maga erejéből, tehetségéből. Ilyen is van, még ha ritkán is.

19905441_1535967796447109_7813789046118732190_n

emtévé Az orvosokkal – tisztelet a kivételnek – az a baj, hogy elszállnak maguktól. A pénz, a siker elveszi az emberségüket. Nem a betegért vannak, hanem a beteg van értük. Te ember tudtál maradni minden sikered ellenére. Ugyanaz a kedves, szeretetteli fiú, akinek megismertelek.

Saufert Gyula Köszönöm, hogy így gondolod, hiszen én mindig is így álltam hozzá a hivatásunkhoz. Egyébként az ismerős kollégáimat tekintve – akik szintén valóban sikeresek – úgy látom ők is megmaradtak mindannyian az állatokat szerető, a gyógyulásért mindent megtevő állatorvosként. A szeretetünkön kívül az állatorvosi vállalkozásunkba, cégünkbe rengeteg pénzt forgatunk vissza azért, hogy a páciensek a lehető legjobb diagnózist és kezelést kapják.

emtévé Meggyőződésem, hogy az embereknek olyan viszonya egymáshoz, amilyen az állatokhoz. Változott az állatokhoz való viszony az elmúlt huszonöt évben, amióta gyógyítasz?

381121_326429200708460_584544530_npc

Saufert Gyula Mikor ide kerültem Pilisvörösvárra még abszolút a vidéki állattartói szemlélet uralkodott. A haszonállatokat értékük alapján kezeltették, vagy sehogy. Részben így tekintettek a kutyákra is, a macskákról ne is beszéljünk, azt szinte ciki volt állatorvoshoz vinni. Tisztelet persze a kivételnek, akik már akkor is családtagként tekintettek a kedvenc háziállatra.
Azóta óriási változások történtek, a haszonállattartás gyakorlatilag megszűnt a környéken, viszont egyre több a ló, és a kutyán macskán kívül az egyéb kedvencek is előre törnek, a nyúl, tengerimalac, vadászgörény. Úgy érzem az itt töltött évek alatt sikerült az állattartók szemléletét is formálni, elsősorban a betegség megelőzés fontosságát illetően. Az elmúlt időszakban a kedvencekhez való hozzáállás, kapcsolat is pozitív irányban változott, egyre erősebb a kötődés a gazdi és kedvence között. Probléma esetén nem várnak napokig, hetekig „hátha meggyógyul” az állat, és a műszeres vagy labor diagnosztika fontosságát is jobban elfogadják.

emtévé Milyen új betegségek jelentek meg az életmódváltozás miatt, ami a házi kedvenceket is érinti?

11149391_987450484606325_7775448399539060675_npc

Saufert Gyula Talán a daganatos betegségeket érdemes első helyen megemlíteni, sajnos egyre több ilyen problémával találkozik az állatorvos. Ha időben hozzák, mikor még operábilis a páciens nagyon jó eredményeket tudunk elérni, hosszú a túlélési idő. Egyes esetekben például a lymphomáknál a kemoterápia jöhet szóba. Másik betegségcsoport, mely az elmúlt években szintén növekvő tendenciát mutat a táplálkozással, elhízással összefüggő problémák. A túlsúlyos betegek gyakran cukorbeteggé válnak, sokkal gyakoribb náluk a hasnyálmirigy gyulladás is. Az ízületi problémákkal szenvedő páciensenél is komoly gondot okoz a túlsúly.

600425_1188152551202783_2139873965088740236_npc

emtévé Mi a véleményed a nagyüzemi állattartásról?

Saufert Gyula Állatorvosi pályám elején dolgoztam egy rövid ideig nagyüzemben egy sertéstelepen. Tudjuk, hogy a zsúfolt tartás, a gyors felnevelés, intenzív takarmányozás finoman fogalmazva sem tesz jót az állatnak. Ezért – és egészségügyi megfontolásból – családunk csak minimális húst, tojást, tejet fogyaszt, az is lehetőleg mélyalmos-kapirgálós baromfi, bio tej vagy tojás. A táplálkozás terén Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök barátom ajánlásait követjük. A hasonló elvek közös munkát is hoztak, Gábor könyveinek mi vagyunk a kiadói, idén ősszel jelenik meg kilencedik kiadványunk, ami az egészséges táplálkozással foglalkozik.

18581990_1743664078984958_1620238510811964467_n

emtévé Egy titkos és olthatatlan kapcsolat fűz a lovakhoz…

Saufert Gyula Kisfiúként az indiános könyvek olvasásakor mindig is vágyam volt fölpattanni egy ló hátára, sajnos az akkori világban ez nem volt egyszerű anyagi és egyéb okokból sem. Az egyetemig kellett várni arra a percre mikor végre igazi hátaslóra ülhettem. Innentől datálható a lovak iránti szerelem kiteljesedése, minden időt kihasználtam, hogy közöttük lehessek. Fél ötkor keltem, hogy a galoppályán néhány lovat lelovagoljak és utána még az első előadásra beérjek.
Most már van saját lovam, Hadúr, egy tíz éves telivér, akivel hetente többször megyünk jó kis tereplovaglásra, és az amatőr terepversenyek rendszeres nyertesei vagyunk. Ezek a lovaglások nyújtják a pihenést, kikapcsolódást, felfrissülést a mindennapok munkája mellett.

19510342_1523368961040326_2400291306092544903_n

emtévé Gondolom te is naponta őrlődsz a tehetetlenség érzésében, mint minden jóérzésű ember. Mekkora a játéktered, hogy segíteni tudj az állatoknak?

Saufert Gyula Az utóbbi időben azért egyre jobb a helyzet. Nálunk is van ultrahangos vizsgáló készülék, videootoszkóp, endoszkóp, és a nagyfrekvenciás röntgen készülékünk mellé sikerült beszerezni tavaly egy csúcsminőségű digitális hívót is. Ezekkel az eszközökkel és az ország egyik legprofibb laborhátterével rendelkezve gyorsan lehet jó diagnózisokhoz jutni, így nagyon sok mindent helyben tudunk diagnosztizálni és kezelni. Nálunk is elérhető két specialista kolléga, akik az ortopédiai és szemészti szakrendelést viszik. A szív ultrahangos vizsgálatára is felkészültünk. Ha valahol nehézségbe ütközünk, budapesti kórházba tudjuk küldeni a pácienst. Szomorú dolog látni, amikor a tulajdonos pénztárcája szab határt a vizsgálatnak/kezelésnek. Ezekben az esetekben sajnos mi is nehéz helyzetben vagyunk és bizony ilyenkor – ahogy mondtad – a tehetetlenség érzése is előkerül.

11425106_10204767138434871_1314662184750476781_npc

emtévé A romló gazdasági helyzetet megsínylik az állatok is. Sokan utcára kerülnek közülük…

Saufert Gyula Valóban így van, a társadalom egy része még most sem kellő felelősséggel veszi magához a társállatot, hanem a gyerek könyörgésére vagy csak egy pillanatnyi „jaj de cuki” felkiáltással. Ezeknek az állatoknak egy része aztán az utcára kerül. Környékünkön van néhány kutya és macskamentő társaság, akik óriási lelkesedéssel és anyagi áldozatvállalással segítik ezeknek a kidobott állatoknak az elhelyezését. Minden tiszteletem az övék és természetesen ilyen helyzetekben kedvezményekkel segítjük őket az állatorvosi ellátás során.

emtévé Mi lenne ma az állatvédelem legégetőbb feladata? Általános értelemben gondolok az állatok védelmére, nem szűkíteném le a kiskutyák kismacskák kérdéskörére.

Saufert Gyula Úgy gondolom van egy jó állatvédelmi törvényünk, melyet be kéne tartani/tartatni. Ez mind kormányzati, mind önkormányzati feladat lenne, de a végrehajtásra, ellenőrzésre már nincs pénz, akarat. A legégetőbb egy átfogó ivartalanítási program lenne, mellyel meg lehetne szűntetni a fölösleges szaporulatot, így a napi szinten tucatjával utcára kerülő kiscicák és kiskutyák létszáma drasztikusan csökkenhetne.

emtévé Vannak divatállatok?

13507169_1277189155632455_5661703322724548367_npc

Saufert Gyula Igen, a divat mindig is ott volt az állattartók egy részének a fókuszában. Az elmúlt huszonöt évben az őrző-védő fajtáktól kezdve az ölebeken át, bulldogokon keresztül a labradorokig mindegyik volt már divatban. Manapság a macskák között is egyre többször a divatfajták kerülnek előtérbe. Egyre gyakoribb a törpenyúl is, mint kedvenc állat. A „divat” következménye általában a felpörgetett szaporítás, melynek során egyre kevésbé életképes, betegségekkel terhelt utódok jönnek a világra. Nem az igazi tenyésztőkről beszélek, ahol a cél az egészséges kölykök születése. Ezért szoktam inkább a keverék kutyákat, házimacskákat társnak javasolni, hiszen náluk sokkal ritkábban fordulnak elő az örökletes betegségek.

emtévé Hogy tudod lebeszélni az embereket a rossz döntésekről?

Saufert Gyula Legtöbbször a rossz döntéssel mi csak a rendelő vizsgálóasztalán találkozunk. Ilyenkor már késő, legfeljebb hasznos tanácsokat tudunk adni a pórul járt gazdinak. Amióta itt dolgozom két kezemen meg tudom számolni, hányan jöttek kiskutya/macska vásárlás előtt tanácsot kérni. Ezért is írtunk kollégáimmal egy minden szempontra kiterjedő tájékoztató anyagot a kölyökkutya vásárlás/örökbefogadás kapcsán. Milyen fajtát, milyen ivarút, honnan fogadjunk örökbe/vásároljunk? Milyen papírok szükségesek, mit nézzünk meg feltétlenül a kölyök elhozatala előtt? Ez a tájékoztató letölthető a rendelő oldaláról.

416922_508166805868031_1614141677_n

emtévé Neked vannak rossz döntéseid?

Saufert Gyula Mindenkinek vannak rossz döntései, legfeljebb nem vallja be. A mi szakmánk nagyon összetett, figyelni kell a kórelőzményre – amit sokszor nem tud a gazdi -, a pontos vizsgálatra, a tulajdonos pénztárcájára. És persze arra is, hogy sokszor a páciens – finoman szólva – nem együttműködő. Így kell a lehető legjobb döntést hozni. Itt is előfordul, hogy éjszaka egy sürgős esethez hívtak, és alig aludtam, vagy a váróban már elégedetlenkednek, hogy miért kell ennyit várni. Az embereknek az állatokkal való kapcsolatának kialakítása gyermekkortól fontos. Ezért nemcsak a rendelői munkám során próbálom ezt segíteni, hanem különböző fórumokon is. Ilyen például az évente megrendezésre kerülő helyi kutya szépségverseny, ahol rövid előadásokat, kvízjátékokat tartok, vagy a lovas barátaimmal szervezett Pilisi Lovas Majális, ahol a lóval való kapcsolatól beszégetünk a résztvevőkkel. És ezért írok ismeretterjesztő cikkeket is.

emtévé Az emberek – magamat is beleértve – a világ másik végéről is eljönnek hozzád, mert csak benned bíznak. Hogy éled ezt meg? Felelősségnek? Örömnek?

Saufert Gyula Igen, ez óriási öröm, és kihívás is. Nagyon jó érzés amikor az ország vagy a világ különböző részeiből jönnek vissza a páciensek. Most is levelezésben vagyok egy fél éve Angliába költözött párral, akiknek a kutyája most súlyos beteg. De kerestek már a tengeren túlról és Moszkvából is.

emtévé Ha tehetnéd, mit változtatnál meg a leggyorsabban a világon, hogy jobbá tedd?

Saufert Gyula Az emberek sokkal többet figyelnének egymásra, állataikra és a környezetükre.

14355699_1359907310693972_7897610213817647761_npc

szöveg Pálfalvi Dorottya
emtévé