Csak szex és más semmi

 

Tudtad? Szemből csinálják!

(Erre a cikkre biztos vevő lenne a Cosmopolitan is!)
Biztos vagyok benne, hogy még az állatokat kedvelő emberek jelentős része sincs azzal tisztában, hogy is néz ki a szex bizonyos atkáknál.
Ja, hogy ez az emberek 99.99%-át nem is érdekli?
Sebaj, én akkor is világgá kürtölöm!
Az általános elképzelésünk ízeltlábúak párzásáról, hogy a nagyobb nőstény cipeli a kisebb hímet, vagy egymásnak háttal illesztik össze az ivarszerveiket, mindenesetre elmarad az egymás szemébe nézés eredményezte intimitás. Pókoknál már bonyolultabb a helyzet, mert ott sok esetben a hímek táncán és ügyes “kezén” múlik, hogy sikerül-e elcsábítani a nőstényt, illetve magához a párzáshoz is inkább a “kezüket”, pontosabban a tapogatólábaikat használják, mindenféle kitekert pózban, a nőstényt lefogva, nehogy vacsoraként végezzék.

Mesostigmata atkáknál általában nem szól lágy zene, nincs pezsgő és bor, sőt, még gyertyát sem gyújtanak.

De mindenképp érdekes adalék, hogy ezeknél az apróságoknál egymással szembefordulva, a talajtól kissé elemelkedve zajlik a légyott.
A hím felnyitja kerek ivarnyílását (ami a képen a lábak közötti pajzson látható), a nőstény pedig “lecsatolja erényövét”, vagyis lehajtja a kissé lekerekített sarkú háromszögre emlékeztető ivarlemezét, így befogadva a hím által produkált örökítő anyagot.

És mindenki boldog!

kép és szöveg Újvári Zsolt
emtévé