Dödölle

 

A dödölle felvidéki étel, ízes, nagyon szaftos, itt-ott pirult galuska.
Régi jó recept, már nagyanyáink is így készítették. Megéri kipróbálni, jobb mint a hagyományos köretek.

Hozzávalók

  • burgonya
  • liszt
  • zsír
  • hagyma

Elkészítés

Elkészítésénél a burgonyát nyersen meghámozva és kockára vágva, kevés, gyengén sós vízben főzzük meg, törjük össze és a megmaradt levét egy csészébe öntsük le. A burgonya közé világosra pirított lisztet keverünk, s főzőlevéből kicsit visszaöntve, sima masszát kavarunk. Legyen jó tömör, különben szétmállik a zsírban.
Egy lábasba kevés zsíron hagymát pirítunk (esetleg megpaprikázzuk) és ebbe forró zsírba mártott evőkanállal beszaggatjuk és óvatosan megforgatjuk a nagy galuskákat. A tésztafélét hagymás zsír helyett kb. 1 dl tejföllel elkevert zsírban is megforgathatjuk.

kép és szöveg Vizi Müller Katalin
emtévé