Első találkozás

 

Ma már minden a virtuális térben zajlik, a szakítástól a párkeresésig. Miért lenne meglepő, ha egy nő friss szerelmi csalódását egy internetes társkereső oldalra regisztrálva igyekszik orvosolni. Persze – mint tudjuk – az online felület minden információt elbír, még azt is ha valaki nem olyan magas, nem annyi kiló és főleg nem olyan korú, mint amit megjelölt.
De mi történik, ha mindketten elmennek a megbeszélt randira…

elsőtalálkozáa2

Az online társkereső és randi oldalak felkeresése ma már kezd teljesen megszokottá válni korosztálytól függetlenül. Hogy ez mennyire romantikus vagy mennyire illúzió romboló arról könyveket lehetne írni. Nyilván minden azzá válik, amivé tesszük, az oldalakat meg lehet tölteni sokféle energiával, attól függően ki működteti.
Bakai Balázs szoftverfejlesztő válaszolt a kérdéseimre.

Bakai Balázs2kv

emtévé Gondolom ha valaki elindít egy online társkereső oldalt, arra van személyes oka is. Te is ebben a cipőben jársz?

Bakai Balázs A válásom után, elkezdtem az interneten társkereső oldalakon keresgélni, kivel tudnám folytatni az életem és megdöbbentett, amivel találkoztam. Informatikus szemmel igénytelen rosszul szerkesztett oldalakkal találtam szembe magam. Volt olyan, ahol az alapvető funkciókat sem találtam meg. Sok nő, akivel levelet váltottam arra panaszkodott mennyire szűretlenek ezek a fórumok, és sok helyen bűntetlenül zaklatják őket. Nem találtam olyan virtuális fórumot, ami a hangzatos beharangozó ellenére valóban a komoly kapcsolatokat helyezné előtérbe. A randi oldalakra, mindenkit beengednek az igénytelen, zaklató és alkalmi kapcsolatot keresőket is, csak azért, hogy növeljék a bevételeket és a taglétszámot. Én azt gondolom, hogy ez nagyon nem jó. Viszont a sok keresgélés feldobta számomra a labdát. Megláttam benne a lehetőséget, és ez szakmailag határozottan felcsigázott.

emtévé De gondolom nemcsak a szakmai lehetőséget láttad benne.

Bakai Balázs Persze, hogy nem. Mivel eleddig nem találtam párt a legnépszerűbb társkereső oldalakon sem, úgy voltam vele, hogy fejlesztek egy sajátot és az oldalra olyan értelmes és komoly kapcsolatot kereső nőket fogok bevonzani, akik közül rátalálhatok majd az igazira. Szerintem ez az igazi kihívás.

emtévé Amikor készültem a NETRANDI című színdarabom megírására jónéhány társkereső oldalt megnéztem, de elég borzasztónak tűnt számomra a felhozatal. A te általad fejlesztett oldallal akkor nem találkoztam, csak most, amikor a darab kapcsán megkerestelek, és üdítően hatott rám, mennyire igényes mind szerkesztésben, mind megjelenésben. Sőt kifejezetten felhasználó barát.

Bakai Balázs Köszönöm, jó ezt hallani, amikor megdicsérik az ember munkáját. Valóban az oldalt igényesre terveztem és az egyszerű, átlátható használatra törekedtem mindvégig. Viszont megjegyeznem, hogy nem csak a külső számít itt sem, mint az ismerkedésnél. A társkereső oldal mögött modern technikai megoldások dolgoznak és minden teljesen automatizált, ennek is köszönhető, hogy napi szinten kerülnek ki az új funkciók az oldalra.

emtévé Mit gondolsz, mennyire lehet a piacon maradni? Mit kell nyújtani az egyre bővülő kínálatban, hogy pont a te általad szerkesztett oldalt válasszák az emberek?

Bakai Balázs A komoly kapcsolatok kialakulását helyezzük előtérbe, trükkök és az emberek becsapása nélkül! Nálunk nincsenek olyan kamu felhasználók, akik fizetett módon írogatnának azért, hogy fenntartsák az aktivitást. Ezt tudják a párkeresőink is, megbíznak bennünk és ezért választanak egyre többen minket. A társkereső oldallal nem szándékozom bevételt szerezni, így nekem nem is kell azzal foglalkoznom, hogy mik az aktuális trendek… A klasszikus elvekre épülő társkeresést részesítem előnyben.Úgy alakítom az oldalt, ahogyan elképzelem az online társkeresést. Csak igényes és fényképes tagoknak engedem az oldal használatát és akik nem megfelelően viselkednek, a rendszer automatizmusai kitiltják, 90%-ban emberi beavatkozás nélkül.

emtévé Az oldal ingyenes. Mitől tud az lenni?

Bakai Balázs Igen, az oldal valóban teljesen ingyenes és nem szándékozom rajta változtatni, A válasz pedig egyszerűen az, hogy nem kívánok ebből bevételt szerezni, azért csinálom, hogy az emberek rátaláljanak a boldogságra. Akármilyen hihetetlen, vannak a pénznél sokkal fontosabb dolgok, legalábbis a számomra. Például segíteni másokon, egy olyan oldalt fejleszteni, amit szeretnek a párkeresők. És a pozitív visszajelzések is ide tartoznak, amikor napi szinten kapom a köszönő leveleket, hogy valaki megtalálta a párját. Kell ennél több? Pénzen nem lehet boldogságot venni, de mások adhatnak neked boldogságot, amikor megköszönik hogy segítettél nekik megtalálni az igazit. A társkereső oldal a magasfokú automatizmusai miatt, kevés emberi beavatkozás igényel… Mondhatni magától megy. Többek között ez teszi lehetővé, hogy ingyenes maradhasson, alacsony üzemeltetési költségek mellett. De szakmai titkokat nem árulhatok el.

emtévé Mitől tud hiteles maradni egy ilyen oldal. Van egyáltalán jelentősége ma a hitelességnek?

Bakai Balázs Mindenféleképpen van jelentősége. Az oldal hitelessége a moderációs rendszerhez kötődik. Csak olyan tagok használhatják az oldalt, akik nem zavarják meg a közösséget, erről és a kitiltásokról is a ZDR (zavar detektáló rendszer) automatizmusai felelnek.

emtévé Mi a tapasztalatod, kik keresik ezt a felületet elsősorban?

Bakai Balázs A legtöbb felhasználó a 30-50 éves korosztályból kerül ki.

emtévé Gondolom vezetsz valamilyen statisztikát magadnak. A diplomások, vagy értelmiségiek mekkora arányban vannak jelen?

Bakai Balázs A diplomások aránya az oldalon majdnem 50%! Én egyébként nem gondolom, hogy a diploma kifejezetten meghatározó lenne. Inkább az ember neveltetése és a közeg, ahol felnőtt vagy amiben él, határozza meg, hogy valaki értelmiségi-e vagy sem.

emtévé Sokan panaszkodnak, hogy sokkal több nő keres társat, mint férfi. Igaz ez?

Bakai Balázs Nákunk a Nő-Férfi arány 39%-61% jelenleg, szóval mi a statisztikák ellen dolgozunk…

elsőtalálkozás

emtévé Melyik korosztály veti magát nagyobb lelkesedéssel az online társkeresésbe?

Bakai Balázs Minden korosztály jelen van a társkereső oldalakon, ezért nem emelném ki egyiket sem. A tendenciák azt mutatják, hogy a 45 feletti korosztály egyre aktívabb a társkereső oldalalakon és ezt a mi tendenciáink is igazolják.

emtévé Kapsz visszajelzést arról, ha sikerül valakinek párra lelnie?

Bakai Balázs Igen, amikor valaki törli magát rákérdezünk a törlésének az okára, ahol a sikeres pártalálás opció is kiválasztható. Külön öröm, hogy napi szinten elég sokan találják meg nálunk a párjukat.

emtévé Mennyiben változtak az ismerkedési szokások az elmúlt tíz évben a cyber világban?

Bakai Balázs Felgyorsult a világ és az emberek gyorsabban szeretnének párt találni. Azonban ez nem egy lóverseny. Ha valaki az igaz szerelmet és az élete párjára vágyik, valószínűleg több randira is el kell mennie.

emtévé Nem érzed úgy, hogy egy kicsit kezd elgépiesedni ez a világ? Én néha úgy érzem, hogy kezdenek a számítógépek eluralkodni rajtunk, vagy legalábbis túl nagy szerepet kapnak az életünkben. Szinte nélkülözhetetlenné váltak. Nem megy ez szerinted az emberi kapcsolatok rovására?

Bakai Balázs A lehetőségek és automatizmusok, amiket a számítógépes világ szolgáltat vitathatatlanul pozitív. Kicsit elvonatkoztatva egy példát hoznék fel. Néhány milliárd év múlva amikor a Nap felperzseli Földet, az emberiségnek el kell hagynia ezt a bolygót… (feltéve ha addig nem pusztítjuk el saját magunkat.) Számítógépek nélkül nincs jövője az emberiségnek, meg kell tanulnunk velük együtt élni. Az emberek gondolkodás módján kellene változtatni, mikor vegyék elő a számítógépet és mikor ne. Ha nem lennének számítógépek valami más lenne helyette, ami ugyanezt tenné. Nem küzdeni kell ellenük, hanem velük kell megtanulni élni. Minden az emberi fejekben dől el!

emtévé Mivel lehet ma kitűnni a tömegből?

Bakai Balázs Igényességgel, gyorsasággal és olyan szolgáltatásokkal, amelyek egyediek és segítik az emberek életét vagy szórakoztatják őket.

emtévé Te hány órát töltesz a számítógépek között, és hányat emberek között?

Bakai Balázs Mérleg vagyok, tehát az arany középút: 50-50 százalék.

szöveg Pálfalvi Dorottya
emtévé

Ha érdekel a téma, itt jutsz több információhoz
elsotalalkozas.hu/magazin