Hozzávalók
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg vaj
- 16 dkg porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor (2 dkg)
- 1 db citrom
- hozzávaló3
- 1 csipet só
- 3 tojássárgája
- 6 db körte
- 10 dkg babapiskóta
- 6 dkg puha mazsola
- 2 tojás
- 2 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
- 4 dl tejszín
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
- fahéjas porcukor
- 1 evőkanál mandulaforgács.
Elkészítés
A lisztet 20 dkg vajjal, 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, 1 csipet sóval és 1 tojássárgájával összegyúrjuk.
Fóliába csomagoljuk, fél órára hidegre tesszük.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk, sűrűn bevagdossuk őket, és megkenjük a citrom levével, hogy meg ne barnuljanak.
Egy 30 cm átmérőjű sütőformát kikenünk vajjal, beszórjuk liszttel. A tésztát lisztezett munkalapon korong alakúra nyújtjuk, a formába terítjük-nyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Az aljára tördeljük a babapiskótát, belefektetjük a körtéket, a közökbe szórjuk a mazsolát, végül meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
2 tojást és 2 tojássárgáját simára keverünk 6 dkg porcukorral, a pudingporral és a tejszínnel, a körték tetejére öntjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük.
A baracklekvárt felforrósítjuk, áttörjük, és azonnal megkenjük vele a sütőből kivett torta tetejét.
Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral és mandulaforgáccsal, tortaszerűen szeleteljük.
kép Pataki Takács Edit
emtévé