Hogyan szedjünk gyógynövényeket?

 

Lassan itt a tavasz, és újra gyűjthetjük az értékes, gyógyító erejű növényeket.

De nem mindegy hogyan!

Mint mindennek, a természetjárásnak és a gyógynövény gyűjtésnek is van etikája.
A természet, és az élővilág nem tudja megóvni magát tőlünk emberektől, így a mi felelősségünk, hogy ne okozzunk kárt benne.
Aki szeret kirándulni, ne vigyen magával biológiailag le nem bomló hulladékot, ha mégis, vigye haza a műanyag csomagoló anyagokat, és ne dobálja szét.
Én az erdőt járva mindig összeszedem a szemetet, amennyit csak tudok, de mennyivel egyszerűbb lenne, ha senkinek sem jutna eszébe eldobálni.
Kiábrándító látvány egy szeméttel tartkított erdő, vagy mező.

Ahogy nem szabad ott hagyni semmit, ami nem oda való, elvinni sem szabad semmit úgy, hogy kárt okozunk.

  • A gyögynövények zömében évelők, tehát gondosan kell ügyelni, hogy ne tövestül tépjük ki, hanem csak a leveleit, vagy ha kell, a szárát gyűjtsük.
  • Ha találunk egy kis kis növénycsoportot, ne irtsuk ki, hanem csak néhány levelet szedjünk róla, és arrébb sétálva szedjük a többit. Nekünk ez nem kerül semmibe, a növény élete szempontjából viszont nem mindegy, hogy rajtahagyjuk a további életéhez szükséges részeket.
  • Ne dúljuk föl a környezetét, ne tördeljünk ágakat, és ne tépjünk ki más, nekünk nem kellő növényeket, csak azért, hogy kényelmesebben hozzáférjünk ahhoz, amire szükségünk van.
  • Mindig vigyünk magukkal egy ollót, vagy bicskát, és azzal vágjuk le a kívánt részeket, mert így nem roncsoljuk a növényt.
  • Vászonzsákba gyűjtsük, mert a műanyag tárolókba befülled
  • Köszönjük meg a növénynek, hogy táplál és gyógyít minket. A szeretetet és a hálát a növények éppen úgy érzékelik, mint mi. Mivel segítenek minket, megérdemlik, hogy hálásal legyünk érte, és szeressük őket, meg a környezetüket. A szeretetlenül szedett növény hatóereje is kisebb.
  • Minden növény értékes, és megvan a maga szerepe az ökoszisztémában, ne mi döntsük el a saját elképzeléseink szerint, mi hasznos a világban és mi nem.

Ha elveszünk a természettől, akkor szolgáljuk vissza a javait szeretettel.

szöveg Pálfalvi Dorottya
emtévé