Karácsonyi almás pite

 

Hozzávalók a tésztához

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez

  • 1 kg alma (tisztítva)
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 tasak vaníliás pudingpor (főzhető)
  • 5 dkg dió (durvára vágva)
  • 2 citromból nyert citromlé
  • 1 db tojássárgája (felverve)

Elkészítés

Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.
Egy kisebb és egy nagyobb cipóvá formázzuk. Hűtőszekrényben pihentetünk, amíg a töltelék elkészül és kihűl.
A nagyobb tésztát 38 cm-es tészta koronggá nyújtjuk, majd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe terítjük, az oldalához igazítjuk a tésztát, hogy a formát felvegye. Az alját villával sűrűn megszurkáljuk, dióval megszórjuk.
Ráöntjük a kihűlt tölteléket.
Tetejére rácsozzuk a kisebb tésztából készült 2 cm széles tésztacsíkokat.
Majd a felvert tojással lekenjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.
töltelékhez az almát lereszeljük, majd az egyik citrom levével meglocsoljuk.
A cukrot aranybarnára pirítjuk, majd a kinyomkodott almát hozzáöntjük.
Ráöntjük a második citrom levét, a fahéjat, és 1/2 dl felfogott almalében elkeverjük pudingport. Az egészet épp csak összekeverjük, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzhelyről.
Ha kihűlt, a tésztára öntjük.
Tetejére felvert tojást kenünk.
190 °C-on alul-felül sütjük háromnegyed órát.

kép és szöveg Pataki Takács Edit
emtévé