Kartonkarácsony

 

Adott volt három kisgyerek, két felnőtt, meg egy költözés. Utóbbi velejárójaként több tucat karton doboz. Nem is volt más teendő, mint figyelni, részt venni, és folytatni a gondolatmenetet…

kk16

Így emlékszik a 2o1o-es „házfoglaló” hangulatára VIMOLA DÓRA, aki férjével Balázzsal és egy éves ikreikkel Budapest belvárosából a Budai tájvédelmi körzet területére költöztek épp.
Amikor a fővárosi nyüzsgő életüknek hátat fordítva egy idilli tájba, a kopár budaörsi dolomit sziklákkal, fekete fenyvesekkel és megannyi védett növénnyel határolt területre érkeztek, nem csak életmódjuk, de hamarosan egész gondolkodásuk is igazodni kezdett az őket körülölelő természethez. Miközben a nagy múltú és komoly tempóban fejlődő sváb településsel ismerketek, alkotó kedvüket a modern társasház szerkezetkész, kertkapcsolatos lakásában is kiélhették.

kk17

kk6

kk5

kk3

Olyan burkolatokat és berendezést próbáltak választani, mely a páratlan panorámát láttatni engedő hatalmas üvegtáblák és a nyers beton felületek közé egyaránt beilleszthető. Ami a gyerekek számára otthonos és biztonságos, teret enged a közös játéknak és a nyugodt elvonulásnak, ugyanakkor tükrözi a fiatal szülők ízlésvilágát és nem ragad le egyetlen stílusnál sem. Ösztönösen, nyitott szemmel és jó ízléssel válogattak a nagyrészt hazai lakberendezési palettán. Így az extravagáns belsőépítészettel bíró lakás modern-eklektikus hangulatába némi nosztalgikus retró és ipari loft is helyet kért magának, ez utóbbi az Artkraft üzletéból. Az alapterület csaknem felét jelentő konyha-étkező-nappali hármasában látványosan megmutatkozik ez a játékos dinamika: az egyedi kialakítású konyha fényes zöld üveglemezeit és a hozzájuk rendelt króm étkezőgarnitúrát nagyszerűen ellensúlyozzák a vidám narancssárga faliboxok és a monokróm tapéta fatörzs-motívumai, valamint Dóra poszter méretűre nagyított fotója. A modern vonalú, krómkéményes kandalló jól viseli a krémszínű Andantebőrgarnitúra és a fehér retró kagylófotelek társaságát, melyekre Balázs csapott le egy lomtalanítás során. Mindkét ülőbútort narancs-fekete textíliákkal idomították a fekete gyapjúszőnyegek és puffok hangulatához, a sokat látott szenesláda és a hatvanas éveket idéző, örökifjú barna kanapé formáihoz.

kk4

kk7

kk10

kk11

A magabiztos lazasággal berendezett térben azonban a főszereplők maguk a bájos hármas ikrek, akiknek egyéniségük eltérő, ám energiájuk gyakran összeadódik. Így van ez a családi ünnepek alkalmával is, amikor az egész lakás a lázas készülődés terepe lesz. Közösen készül az alkalmi faldekoráció – a dekorszalaggal megrajzolt fenyőfa kontúr – és idén is új színt kapnak a karton karácsonyfára illeszthető díszek…
Mert ebben a családi házban – a bólogató fenyőfákra való tekintettel – kicsit másképp zajlik az év legszebb ünnepe. Anya raktárszobájából előkerülnek a kis és nagyméretű, elemenként egymásba illeszthető karton karácsonyfák, melyeket aztán saját ötleteik szerint együtt díszít fel Luca, Panni és Máté.

kk8

kk9

kk13

kk14

Még a költözés alatt, a felnőtteknek feleslegessé vált, de a gyerekek által azonnal babaházzá, kuckóvá, autóvá átlényegült kartondobozok ihlették meg a művészi vénájú édesanyát, aki már kislányként, fotográfus édesapja mellett rászokott a szabad asszociációkra, az alkotás okozta sikerélményre. Így a szétnyűtt dobozok ötletéből pár hónap alatt formatervezett, környezetbarát játékok – babaház, építőelem, családfa, fenyőfa – születtek a keze alatt, melyek nagyszerűsége épp a gyermeki egyszerűségben és a végtelen praktikumban rejlik.

kk15

999103_1430349417179530_1210362476_n

kk1

A „KreARTON” játékok egyéni, elmélyült alkotómunkához ugyanúgy használhatók, mint közös családi barkácsoláshoz, sőt közösség-építő és terápiás funkciójuk is óriási.
Az otthoni teszt-időszak után jól vizsgáztak már óvodai, iskolai csoportfoglalkozáson és felnőtt workshopok alkalmával. Az érdeklődőknek már nem kell gondolkozniuk az idei ünnepi ajándékon: hisz a megoldás a kartonban és saját fantáziánkban rejlik!

kk12

kép és szöveg Böjtös Kinga vizitkártya
emtévé

Ha érdekel a téma, itt jutsz több információhoz
http://vizitkartya.blogspot.hu/

//http://kreativ-dekoracio.hu/hu/kreativ-dekoracio//