Kemencés nyakas

 

A kemencében sült ételek zamata valami egészen különleges, mert összeérnek sülés közben az ízek, ezzel fokozva az ízélményt. Egy nagyon finom egytálétel receptjét osztom meg veletek. Itt Kistelek környékén a csontos karajt nyakasnak hívják, ezért ez az étel neve.

Hozzávalók

  • 2kg nyakas (csontos karaj)
  • 3 fej nagyobb vöröshagyma
  • 1 kg csiperke gomba
  • 330 gr tejföl
  • 1,5-2 kg burgonya
  • zsír

Elkészítés

A csont nélküli karajt fűszerezzük, sóval, borssal, házi vegetával.
A hagymát karikára vágjuk és zsíron megdinszteljük.
Amíg elkészül megtisztítjuk a gombát és felszeleteljük, majd a hagymára tesszük és együtt is átpároljuk. Végül ráöntjük a tejfölt és jól összeforraljuk, mert ez lesz a finom szaft a hús és krumpli közé.
A húst befűszerezzük, a burgonyát megpucoljuk és karikára szeleteljük.
Egy nagy öntöttvas tepsibe kissé ferdén elkezdjük rakni az alapanyagokat.
Először a szeletelt krumplit, utána 2 szelet husit (vigyázzunk, ne fedjék egymást, csak a husit) majd 2-3 kanál szaftot simítok rá. Addig folytatom, amíg elfogynak az alapanyagok.
Fedőt teszek rá és kemencében másfél óráig fedővel sütöm, majd leveszem a fedőt és körülbelül fél óra alatt pirosra sütöm.
Sütőben egy órával hosszabb a folyamat.
Csodálatos napot kívánok!

szöveg Hatvani Mária Tündérkert
kép Farkas Zsolt

emtévé