Klasszikus fahéjas csiga

 

Hozzávalók 25 darabra

A tésztához

  • 300 ml 2,8%-os tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 50 g élesztő (friss)
  • 600 g búzaliszt
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 db tojás

A töltelékhez

  • 12 evőkanál kristálycukor
  • 10 teáskanál holland kakaópor
  • 100 g vaj

A kenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítés

Tálba öntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet és hozzáöntjük a tejes masszát, az olvastott vajat és a tojást. Keverjük, össze majd kezdjük el jól összedolgozni, itt fokozatosan adagoljunk még hozzá annyi lisztet és addig dagasszuk, míg lágy tésztát kapunk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre téve 40 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkára tesszük, és jó nagyra kinyújtjuk, nekem az egész gyúrólapot befedi. (60*40 cm)
A töltelékhez való cukrot és kakaóport összekeverjük egy tálban és félretesszük.
A vajat megolvasztjuk, ráöntjük a tésztára és egy ecsettel egyenletesen elkenjük rajta.
A cukros kakaóval egyenletesen behintjük a vajas felületet.
Jó szorosan feltekerjük.
1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk.
Szükség esetén kezünkkel kicsit lapítsuk ki a csigákat.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percig pihentetjük.
A tojást egy kis tálba villával felverjük, és ezzel megkenjük a csigákat. 200 C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Én fahéjat használtam töltelékként és a tetejét bevontam porcukor, és frissen csavart citromlé keverékével. Ettől finoman savanykás lett az egész. Sajnos kandírozott cseresznyét nem kaptunk, helyette “amerénás cseresznyét” nyomtam a tetejébe.

kép és szöveg Edit Álomvilága
emtévé