Kötött tökök

 

A kretivitás nem ismer határokat. Itt a tökszezon és felelevenítettünk egy régi-új szokást tökökkel díszíteni a kerteket, lakásokat. Igaz ez nem annyira a gonosz szellemek elűzését szolgálja, sokkal inkább a sötét időszakba való átmenet előtti töltekezést színekkel, fénnyel, szépséggel.

tokok-pulcsibol-gyenge-ildiko03

Az eredeti kelta ünnep

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet – a Samhain-t, vagyis a nyár végét, és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt.

Egy máig fennmaradt hit

Október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a fényes időszak végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

Idővel mindenből divat lesz

tokok-pulcsibol-gyenge-ildiko02

Mára ez inkább a dekorációs kedv kiélésére ad lehetőséget, s mindenki tehetsége, és kézügyessége szerint díszíti otthonát.
Gyenge Ildikó például előkapta a rongyoszsákból – ami régen minden jobb családban a már nem használt holmikat rejtette – a csemete kinőtt pulcsiját, és képzeletében megszülettek a kötött tökök.
A képzelet szárnyalását tett követte, s íme, a végeredmény szemrevaló dekoráció, ami ünnepivé varázsolja a lakást egy pillanat alatt.
Nem mondom, hogy ilyen profi kivitelezéshez nem kell nagy kézügyesség, de egy próbát mindenképpen megér, hogy valami egyedit és szépet alkossunk magunk köré.

tokok-pulcsibol-gyenge-ildiko06

tokok-pulcsibol-gyenge-ildiko05

tokok-pulcsibol-gyenge-ildiko04

kép Gyenge Ildikó
szöveg Pálfalvi Dorottya

emtévé