Kozma Zsófia KÖSZÖNET A HÚRTÉPŐKNEK, AVAGY MIT ADHAT EGY ROSSZ KAPCSOLAT

 

Vágtak már hozzád ilyen mondatokat?

„Ez nem Te vagy…, kifordultál magadból…, árnyéka vagy önmagadnak…, megváltoztál…,Veled nem lehet együtt élni…, Veled valami nagyon nincs rendben…” És tényleg, Te, aki higgadt, kedves, szerető és szerethető, nyugodt, ölelő, fűben fekvős, tele szájjal nevetős, bájos, simulékony, esőben vidáman ázós, életélvezős, kacér, kiegyensúlyozott, magabiztos és kerek egész vagy, hirtelen megváltozol. Nézed a tükörben ezt az új valakit. Mosolytalan, agresszív, kicsit idegbeteg, kicsit megtépázott, nagyon nem kedves, nagyon nem bájos, kétségbeesett, veszekedős, boldogtalan, frusztrált, önmarcangoló. Ki a fene ez az izé itt, hová tűntél Te és hogyan és mikor lettél ilyen?

Most akkor játsszuk azt, hogy hegedű vagy

Áramvonalas, gondosan megmunkált, tökéletesen összerakott, egyedi, finom kis szerkezet. Játékra termett, csodásan zengő. Vannak rajtad húrok. Szeretethúrok, biztonsághúrok, megbecsüléshúrok, fontossághúrok. Hegedű életed során sok zenész kezében megfordulsz. Voltál olyan kezekben, amik csak gyakoroltak Veled, nem is igazán gondolták komolyan a játékot.
Működtél Te ezekben is, de messze nem szóltál úgy, ahogyan képes lettél volna. Az évek közben teltek, a húrjaid használódtak. Aztán értek hozzád leheletfinoman, hozzáértőn. Ápoltak, tisztogattak, megbecsültek és tudtak rajtad és Veled csodásan játszani. Ezekben a kezekben szóltál csak igazán. Értettek és éreztek, és meg tudtad mutatni, milyen csodálatos vagy, ha jól játszanak rajtad.

És értek hozzád durva kezek és kretén zenészek is

Megkarcoltak, túlfeszítették a húrjaidat, nem törődtek Veled, sarokba dobtak, nem vigyáztak rád, nem becsültek meg. Olyanok, akik nem tudták szeretni a hangszerüket. Minden ilyen kéz nyomot hagyott rajtad. A húrjaid a mindenféle játéktól meggyengülnek, és sokkal kevesebbet viselnek már el, mint eddig. A legkisebb terheléstől is elpattanhatnak. A húrokat sem egyformán terhelik. Vannak húrok, amiket jobban megcibáltak, mint a többit. Ezek gyengék és betegek.

Te különleges hegedű vagy, belül vannak a húrjaid

Ebből fakadóan nem mindig látod tisztán, melyik a sérült. Egy remek zenész olyan finoman ér hozzád, hogy a kezében nem fog fájni egyik sem és akkor is tökéletesen szólsz, ha Te magad nem is vagy épp tökéletes. Vannak persze olyan erősen sérült húrok, amik a legkisebb érintésre is berezonálnak, de itt van jelentősége a zenészednek, aki ha ügyes, ez nem fog zavart okozni a játékotokban, így nem is igazán kell tudomást venned arról a húrról. Aztán jön egy kretén zenész és nem érdekli, sérült vagy-e, vagy sem, nem érdekli, hogy gyengék-e a húrjaid, durván nyiszatolja őket, mert ő nem figyel a hangszerre. Ő játszani akar. És ezzel máris megtette Neked azt a szívességet, amit rajta kívül senki nem tudott volna. Megmutatta, hol vagy gyenge.
Életed során jó néhány emberi- és párkapcsolatod van, ezekből van, ami felemel, vannak emberek, akik mellett kiteljesedsz, biztonságban érzed magad és boldog vagy. Vannak, akik nem értenek meg, nem értékelnek, nem figyelnek Rád, nem szeretnek eléggé és nem érzed magad fontosnak. Ezek mind nyomot hagynak Benned.

Vannak olyan sértések és sérelmek, fájdalmak, amiknek a feldolgozása nem könnyű

Időigényes és egyáltalán nem kellemes, ezért inkább bezárod őket és lenyeled a kulcsot. Egy időre meg is feledkezel róluk, hisz a mindennapi életben nem jelentenek állandó gondot, jól funkcionálsz azokkal együtt is. De ez csak egy darabig jelent egérutat, ettől még ott vannak. Minden olyan helyzetben, mikor valaki, aki rosszul bánik Veled, rátapos ezekre a sebekre, azok elemi erővel szakadnak fel újra, és olyanná válsz, mint a sérült kutya. Harapsz, vagy elfutsz. Ezektől vagy frusztrált, ezektől őrülsz meg, ezektől leszel agresszív, válsz türelmetlenné, követelőzővé. Ezek a sérülések akadályozzák meg, hogy higgadtan kezeld a nézeteltéréseket, vagy nyugodt tudj maradni méltatlan helyzetekben. Egy rossz kapcsolatban a másik képes olyan otrombán nyúlni ezekhez a sérült húrokhoz, hogy nem tudsz többé nem odafigyelni rájuk, nem tudod többé nem észrevenni, eltemetni, bezárni őket. Nem tudsz többé szemet hunyni a tény fölött, hogy valami elromlott ott belül. Meg akarod javítani végre és ezentúl tudatosan figyelni és vigyázni akarsz a húrjaidra, mert tudod, -a kretén zenésznek hála már pontosan tudod-, hogy hol vannak és milyen disszonánsan, hamisan szólsz, ha nem teszed végre helyre őket.

A zenész rossz ugyan, de a hegedűben is van hiba

Te azonban képes vagy rá, hogy újrahangold a húrokat ott belül. Egy jó zenész segíthet, hogy sikerüljön, de egyedül is menni fog. Az értéked pedig vajmi kevéssé határozza meg, hogy hogyan játszottak eddig rajtad. Mert érjenek hozzád akármilyen durva kezek, dobjanak sarokba, gyengítsék, rángassák, cibálják a húrjaidat akármilyen kretén zenészek, egy dolog sosem változik és Te se felejtsd el, kérlek. Bárhogy is bánjanak Veled, attól Te még különleges Hegedű vagy. Áramvonalas, gondosan megmunkált, tökéletesen összerakott, egyedi, finom kis szerkezet. Játékra termett, csodásan zengő. Hangolj újra és mutasd meg, hogy milyen csodás hangok szólnak Benned.

emtévé