Orgona szezon

 

Az orgonának nem csak az illata csodálatos hanem a gyógyhatása is
Sokan nem is gondolnánk, hogy a csodás lila virágaival pompázó orgona az ehető növények közé tartozik. Leveléből immunerősítő gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt is készíthetünk.

Orgonalevél tea

A megfázásos tünetek kezelésére, lázcsillapításra és izzasztószerként használt tinktúra 2 evőkanál levél felhasználásával, 250 ml vízben leforrázva készíthető el.
A teát 2-3 órán át hűlni hagyjuk, majd leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4×1 teáskanálnyi fogyasztható, evés előtt, 3-5 napon át.

Orgonavirág tinktúra

Ízületi fájdalmakra, sebek kezelésére való.
A virágokat fél literes üvegbe szórjuk, és vodkát öntünk rá, majd 3 hétig sötétben, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Naponta 3×30 csepp fogyasztható, szintén étkezés előtt, 3 hónapon keresztül.
Külső pakolásként: 1/3 pohárnyi tinktúrát 1:2 arányban hígítva, fáslival átkötve a fájó területen használhatjuk.

Orgonarügyből készült ital

Diabétesz ellen ajánlott.
Fél liter vízhez 2-3 evőkanál (rügyfakadáskor gyűjtött) rügyet hat órán keresztül állni hagyjuk, és leszűrjük. A folyadékot 24 órára beosztva kortyonként fogyasztjuk.

Orgonalekvár

Az orgonalekvár gyógyító hatásai ugyan kérdésesek, mégis az orgonareceptek közül a lekvár a legfinomabb és a legaromásabb. Elkészítése igen egyszerű, a végeredmény pedig fenséges.

Hozzávalók

  • 2 liter térfogatnyi tisztított orgonavirág szirom (jól összepréselve)
  • 1,5kg cukor
  • 2 liter víz
  • 1 narancs leve
  • 2 citrom frissen préselt leve

Elkészítés

Első lépésben összekeverjük a vizet a cukorral és lassú tűzön kevergetjük, míg a cukor elolvad.
Ezt követően felforraljuk.
Forrás után hozzáadjuk a szirmokat és kis lángon felére forraljuk, majd levesszük a tűzről, és éjszakára állni hagyjuk.
Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét, majd újra felforraljuk. A kihűlt lekvárt üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

emtévé