PotyautaSOKK

 

Cikk a független Álhírgyári Közlöny hasábjairól

Fotóriporterünk, Ujvári Zsolt megrázó felvételen örökítette meg, ahogyan az Erdei Közlekedési Központ egyik gombánál (nem az Örs vezér téri, hanem egy patakparti gombánál) várakozó tömegközlekedési bogarát szó szerint elözönlötték az utasok, fittyet hányva a másfél méteres távolságtartásra és a kötelező, orrot és szájat eltakaró maszk viselésére vonatkozó szabályozásokra. Az utasok azzal védekeztek, hogy a távolságtartás nem megoldható egy 6-7 mm-es bogár hátán, illetve szájukat védett helyen, testük alatt, eltakarva hordják, orruk pedig nincs is. Egyes hírforrások szerint az incidensnek köze lehet egy közismerten vírus- és/vagy járványtagadó csoport megmozdulásához, a hatóság a képen látható atkákat előállított, a feltételezett szervezők részére pedig 500.000 forintos bírságot helyezett kilátásba. Felmerült továbbá a gyanú, hogy az állatok esetleg alagutakon át érkezett illegális bevándorlók, ám az Erdei Nyomozó Iroda közleményében ezt nem tudta megerősíteni, mondván: a taplógombába fúrt járatok valószínűleg bogarak és rovarlárvák művei.
Az esemény nagy port kavart a politikában is, mivel az atkák milliószámra követnek el hasonló kihágásokat. Egy közszereplő kérdésére válaszolva – miszerint: „És ezt miből számolta ki? Matematikus ön?” – a számadatokat objektív kutatások és megfigyelések támasztják alá. Egyes miniszterek szerint a hasonló incidensek elkerülése végett célszerű lehet a rendbontó állomány helikopterről, távcsöves puskával történő gyérítése. Egy kisebb csoport képviselője is megjelent a helyszínen egy nagy méretű ipari berendezés, valamint egy „Nagyi _darált_ taplós raguja 6 személyre” feliratú fecni társaságában, megoldást kínálva az „egész erdőt mérgező problémára”. A kormány az események kapcsán új alaptörvény-módosítást fogadott el, amely kimondja: a bordás taplóbogár erdei takarító ízeltlábú, nem pedig tömegközlekedési eszköz, a busz pedig nem eszik gombát, hanem utasokat szállít.
A kormány továbbá a városvezetést okolja a felfordulásért és azonnali lépéseket szorgalmaz. A főpolgármester elrendelte a járatok számának ritkítását, valamint új, atkák részére kialakítandó kerékpársávok felfestését indítványozta.

A cikk a képzelet szüleménye, bármi, ami párhuzamba hozható a valósággal, pusztán a véletlen műve, kéretik ekként kezelni.

A valóság pedig

Egy hatalmas, korhadó taplógomba belsejében egy sereg bordás taplóbogarat (Bolitophagus reticulatus) pillantottunk meg, egyik közülük pedig rengeteg atkát hordozott a testén. Ezek a Boletoglyphus atkák nem paraziták, hanem csupán utazók, másodlagos nimfastádiumukban, úgynevezett „hypopus” formában akaszkodnak a bogárra. Az atka ezen ellenálló formája szívókorongokkal rögzül a bogár páncéljára, és csak ivaréretté válás előtt pottyan le arról, annak reményében, hogy egy spórákban gazdag, friss taplóra került. Az ivarérési vedlést követően a kifejlett atkák a gombák spóráit fogyasztják.

kép és szöveg Újvári Zsolt
emtévé