Hozzávalók
- 2 kg burgonya
- 1 szál lecsókolbász
- 1 szál füstöltkolbász
- 3 szelet füstölt szalonna
- 10 tojás
- 1 liter tejföl
- 2 ek libazsír vagy 3 ek olaj
- só
Én mindg házi alapanyagokat használok, mert azzal sokkal finomabb és táplálóbb az étel.
Elkészítés
A burgonyát héjastúl felrakjuk főni annyi hidegvízben, amennyi ellepi. Ha kevesebb az időnk fedjük le míg felforr. 2-3 ek sót is tegyünk a vízbe.
Én a tojást úgy főzöm a rakottburgonyához, hogy felrakom annyi hidegvízben egy evőkanál sóval, amennyi éppen ellepi. Forrástól számítva a tojást 10, a burgonyát 15 -20 percig főzöm – a burgonya fajtájától függően.
Ha kész, mindkettőt hidegvízzel kézmelegre hűtöm, megpucolom, majd szeletelem. A tojásnál a leggazdaságosabb ha tojásszeletelőt használunk, mert így egyenlő szeleteket kaphatunk.
Miközben főnek az alapanyagok, szeleteljük fel a kolbászféléket és a szalonnacsíkokat a tetejükön vagdossuk be tetszés szerint.
Egy tetszőleges sütőedényben rétegezzük egymásra.
A libazsírt vagy olajat oszlassuk el a tepsi alján.
Ezt követően szeleteljük nagyjából fél centi vastagra a burgonyát az aljára. Sózzuk meg egy kicsit.
Erre helyezzük a kolbászok felét és a tojások felét.
Locsoljuk meg egy kevés tejföllel. Ha túl sűrű akkor egy korty vízzel hígitsuk fel.
Erre rakjunk ismét egy réteg burgonyát, sót, kolbászokat, tojáskarikákat és tejfölt.
A tetejét fedjük be alaposan burgonyával, amit sózzunk, tejföllel és a szalonna darabokkal díszítsük.
Plusz ízesítőnek rakhatunk rá szeletelt vöröshagymát.
Alufóliával fedjük be, és süssük 220 fokos előmelegített sütőben 40 percig, majd a fóliát levéve, 250 fokon még 10-15 percig amíg a teteje kissé megpirul.
Tálaláskor friss kenyérfélét és tejfölt kínálhatunk mellé.
Cseh Róbert udvariszakács
emtévé