Születés

 

Mit is jelent ez a szó?

Ha felütjük az értelmező kéziszótárat, élőlények kapcsán valami ilyesmit találunk:
“…(nőstény) emlősállat magzatának világrajövetele az anyaméhből”.
Tehát az alacsonyabb rendű állatok, ízeltlábúak nem születnek. Kikelnek, vedlenek, átalakulnak, átváltoznak.
Én mégis ezt a szót használom. Talán van ennek egy tágabb értelme.
Hányszor hallani, hogy valaki újjászületett, még egyszer megszületett, második születésnapja van.
Bizony, ha az ember túlél egy szörnyű balesetet, leküzdi a rákot, akkor könnyen úgy érzi, hogy egy új esélyt kapott az élettől, és azt a fordulópontot az új élet első napjának tekinti.

Egy új élet, más élet, másfajta élet.

Biológiai értelemben a szitakötők átváltoznak, az utolsó vedléssel lárvából imágóvá alakulnak.
Én egy tündér születését látom.
Elképesztő fordulópont egy állat életében, ami éveket töltött egy patak sötét mélyen, az iszapban lapulva, vízinövények között rejtőzködve, sötét árnyként settenkedve és hat lábon kúszva. Aztán eljön egy szép nyári nap, amikor feje tetejére áll vele a világ. Elhagyja azt a megszokott közeget, amely hosszú-hosszú időn át otthona volt, ami felnevelte, kilép a patakból, és felkészül a csodára. Arra, hogy levesse megkopott, piszkos ruháját, hogy kitáruljon előtte a világ újonnan kapott, hatalmas szemei által, hogy először szippantson friss levegőt, és hogy felpumpálja, s kibontsa hatalmas szárnyait, amelyeket azelőtt sohasem használt…
S most, néhány óra szárítkozás után úgy emelkedik a levegőbe, mintha világ életében szárnyalt volna, nem tanulgat, nem erősödik, mint a madarak fiókái, egyetlen nap leforgása alatt válik a repülő ízeltlábúak királyává, s csatlakozik a patak fölött cikázó, fenséges szitakötőrajhoz.

A szemem előtt történt minden. Láttam, ahogy a megszáradt lárvabőr finoman pulzálni kezdett, a szárnycsökevények megmozdultak, majd a tornál kialakult egy lyuk, amely lassan repedéssé szélesedett, s mindössze néhány percnyi mozgolódás és tusa után a víz alatti Szörnyeteg éteri Szépséggé változott, megszületett egy Tündér.

Orthetrum coerulescens – (egyelőre még nem túl) karcsú pásztorszitakötő nőstény

kép és szöveg Újvári Zsolt
emtévé