Tepsis fánk kemencében

 

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 30 g friss élesztő
  • 280-300 ml tej
  • 70 g cukor
  • 50 g vaj
  • ½ kávéskanál só
  • 2 tojássárgája
  • A töltelékhez sárgabaracklekvár
  • a tetejére porcukor

Az élesztőt 100 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk.
Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Ezután lisztezett munkafelületre borítjuk, 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.
A sütőt 190 fokra melegítjük. A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpának segítségével mélyedést nyomunk, és az így kialakított lyukakba egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
Sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul.
A sütőből kivéve öt percre befedjük őket egy konyharuhával, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Kemencében 15 perc alatt sült meg.

szöveg Hatvani Mária Tündérkert
kép Farkas Zsolt

emtévé