Két éve felkértek egy bál menüjének megalkotására. Megkértek hogy gondoljak azokra is akik nem szeretik a húsféléket, tehát vegetáriánusok. Akkorra találtam ki ezt a töltött gombát. Akkor csak egy féle sajt volt benne és be is volt panírozva, majd bő olajban kisütve. Ekkor duplán kell panírozni, hogy a sajt ne folyjon ki sütés közben. A gomba mérete választható. Egy a lényeg hogy tölthető legyen.
Hozzávalók 4 főre
ha csak töltjük
- 4 nagy vagy 8 kisebb fej, tölthető gomba
- 1/2 csomó petrezselyem
- 2-3 főtt tojás
- só, bors
- 30-40 dkg reszelt sajt
ha panírozzuk is
- 10 dkg liszt
- 3 tojás
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Ha panírozzuk elég egy féle sajt, ha roston sütjük, akkor lehet több féle érlelt sajt, trappista, eidami, vagy bármilyen reszelhető házi sajt.
Elkészítése
Megfőzzük a tojásokat, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A gombákat megmossuk, száruktól megszabadítjuk őket. A sajtot lereszeljük, a petrezselyem levelet megmossuk finomra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a sajtot, petrezselyemlevelet, és főtt tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, majd lazán, de alaposan összekeverjük. Betöltjük a gombákba jó szorosan. Ha szeretnénk, panírozzuk be, ha nem akkor kevés zsiradékon forró vaslapon a töltelékkel lefelé kezdjük el pirítani. Majd határozott mozdulattal fordítsuk meg és süssük készre. A kész forró gombákat tálalhatjuk tetszés szerinti körettel.
Ötlet
Én a töltött verziót tartár mártással és kölessel,
A roston sültet lecsó mártással és szintén kölessel tálaltam.
Természetesen bármilyen köret megfelel a gombák mellé.
Jó étvágyat kíván
Cseh Róbert udvariszakács
emtévé