Tegnap egy nagyon megrázó rövidfilmet láttam a tejiparról és a szarvasmarha tenyésztésről. Iszonyatos, mit tesznek az emberek ezekkel a szerencsétlen állatokkal. És nem csak a marhákkal. A szárnyasokkal, a sertéssekkel, sőt a halakkal is. Talán ti is láttátok a pangasius tenyésztelepeket bemutató filmet. Nem vagyok vega, vegán meg pláne nem. DE hiszem, hogy MINDEN élőlénynek joga van szenvedés és kínok nélkül méltósággal élni és meghalni. A régi emberek tiszteletben is tartották ezt. Hétvégén és ünnepnapokon volt húsleves, sült vagy rántott hús, töltöttkáposzta. Hétközben meg főzelékek, tésztaételek. Esetleg egy kis sült szalonna, ha maradt még a téli disznóvágásból. Ma viszont az esetek nagytöbbségében az a ritka, ha van egy olyan nap a héten, amikor nem kerül valamilyen hús vagy húskészítmény, felvágott az asztalra. Sok ember, sok húst eszik. Az ipar meg kiszolgálja. Ezek a szerencsétlen állatok meg pokoli körülmények között vegetálnak és mennek a halálba. Szerintetek milyen energetikával halnak meg ezek az állatok?? És ha az vagy, amit megeszel, milyen energiát veszel/veszünk így magunkhoz? Na száz szónak is egy a vége, annyira mély benyomást tett rám ez a kisfilm, hogy ma egyszerűen képtelen voltam a húspultnak még a közelébe is menni. Így ma vega menü van. Reggelire vörös pesztós abonettet ettem madársalátával, ebédre görög paradicsomos zöldbabot, vacsira pedig töltött cukkinit és hagymát sütöttem. Nem, nem valószínű, hogy soha többet nem eszem húst, de az biztos, hogy sokkal kevesebbet, és ha tehetem kistermelői minőséget. Bocsi a hosszas elmélkedésért, de tényleg nagyon kiborultam. Ez a cukkini viszont elég jó lett, úgyhogy próbáljátok ki.
Kell hozzá fejenként egy cukkini (egyenes ), amit három darabba vágtam, kikapartam a magját, és lobogó forró sós vízben 2-3 percig blansíroztam, majd sütőedénybe állítottam. A töltelékhez apró kockára vágtam egy nagy hagymát, 200 gramm csiperke gombát, összepirítottam, fűszereztem sóval, borssal, lestyánnal és petrezselyemmel bőséggel, hozzáadtam kb. 100-150 gramm rizst, felöntöttem vízzel és puhára pároltam. Amikor kész lett, hozzákevertem 150 gramm apróra kockázott brie sajtot. Ezzel a keverékkel töltöttem meg a cukkiniket és a hagymákat. Előmelegített sütőbe toltam, közepes lángon egy órát sütöttem. Olcsó, laktató, finom, és nem került egyetlen egy állat életébe sem. Váljon egészségetekre!
Delinke
emtévé