Töpörtyűs pogácsa

 

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 2 bögre langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg zsír
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1/2 kg darált töpörtő
  • só, bors

A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk az oldalsó részébe a sót, mélyedést készítünk benne és beleöntjük a langyos tejet.
Pici cukrot és az élesztőt morzsolunk bele.
Ha “megfutott” az élesztő, akkor hozzáadjuk a tojás sárgáját és a kicsit megolvasztott zsírt.
Könnyű tésztát készítünk majd kinyújtjuk és megkenjük vékonyan a töpörtő krémmel.
Sózzuk borsozzuk, majd hajtogatjuk.
Alulról felfelé, fölülről lefelé és oldalról is.
Ha ez kész megpihentetjük meleg helyen.
Ha megkelt kinyújtjuk és megkenjük tojással, késsel bevágjuk átlósan, majd kerekre szaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, ne túl szorosan, hogy legyen még helye kelni, utána mehet a kemencébe.
Nagyjából 10-12 perc alatt megsül.
Másnap is nagyon finom, feltéve, ha marad belőle.

kép és szöveg Hatvani Mária Tündérkert
emtévé