Vadon és szabadon

 

Nézem a képeket. Ha nem tudnám kit nézek, simán azt gondolnám, hogy valami frissen felkapott szuperhős abból az irányzatból, ahol a filmgyártás visszatér az igazi férfi megjelenésű főhősök preferálására. Én filmekben is díjazom a hambugerszerű jelenségek lecserélését igaziakra, mert a magam részéről nem szeretem a műanyagot, sem emberben, sem tárgyban. Tudjuk hogy működik Hollywood, mindent a szemnek, a belső tartalom nem számít, mindent a bevételért lehetőleg dollármilliókban.

bardudvarnok-flying-media02

De mit tennének az emberek ha egy ilyen pasi a valóságban perdülne eléjük, és a maga durvaságában, rusztikusságában, ellentmondást nem tűrő keménységgel megmutatkozna a valójában.

Úgy ahogy van, keményen, harciasan, fizikai és lelki ereje teljében, és azzal az értékrenddel, ami a természet törvényei szerinti életben működik. Ha nem tudsz küzdeni – halj meg. A halál az élet része. Üvölt róla, hogy nincs veszteni valója, mert ha elveszít valamit, rögtön teremt helyette valami mást, és abban is jól fogja magát érezni, mert tisztában van a tudásával, és az értékeivel egyaránt.

bardudvarnok-flying-media03

A mindenkori hatalom az ilyen emberekkel nem tud mit kezdeni, mert nem megvehetőek

Az emberek se nagyon tudnak velük mit kezdeni, mert öntörvényűek, és mindig a maguk feje után mennek. Szerintem az átlagemberek zömében összeszarják magukat tőle, vagy halálosan megsértődnek nyers modoráért. Fotelból nézni a képeket sokkal egyszerűbb és probléma mentesebb, mint a komfortzónából kilépve megismerni egy másik világot.
Valamikor a sötétnek nevezett középkorban, amikor még voltak igazi férfiak, ilyenek lehettek. Zabolátlanok, vadak, erősek, és tenni akarók. Akkor még nem volt divat a fékezett habzás. Hús-vér emberek éltek és nem monitorfüggő zombik.

bardudvarnok-flying-media06

Akik fotói láttán csorgatják a nyálukat, azoknak fogalmuk sincs miken ment keresztül, hány poklot járt meg, hányszor értékelte át önmagát, és a világhoz való viszonyát mire azzá vált, aki most.

14601057_347207898947344_3145466622454720743_n

Létrehozott egy birodalmat.

Először kivagyiságból, csakazértismegmutatomból, aztán ezek valahogy fölőrlődtek a sok munka közben, belemosódtak a sárba, könnyekbe, izzadságba, hogy előbújhasson a lényeg, a miért valódi oka.

13557831_1639035829749350_5018833958796875295_n

SZOMBATHELYI TIBOR három gyerekét neveli egyedül, három hektáros gazdaságát maga irányítja, maga termeli meg a napi betevőjüket, gondozza az állatokat, tanítja a hozzá érkezőket a Föld szeretetére, a gazdálkodás ismeretére hosszú évek óta.

13567310_1639035776416022_8148887496202029877_n

És most elege lett.

No nem abból, amit csinál, azt szereti, élvezi, élete része. Abból lett elege, hogy az emberek valami valóságsóhősként lájkolják, megbámulják, mint a Mikiegeret a játszóparkban, és elvárják, hogy mindenkinek a rendelkezésére álljon, mert olyan jópofa beugrani hozzá egy kicsit körülnézni. Csak ő komolyan éli az életét, dolgozik egész nap, és nem ér rá ezekre a beugrós látogatásokra. Arra viszont nagyon is ráérne, hogy kurzusokat vezessen és megtanítsa azokat a gazdálkodásra, akiket ez tényleg érdekel, és nem csak fészbuklájk szinten.

14463194_346970765637724_8814743881523040646_n

emtévé Szerinted hány ember lelkében született meg az igazi elhatározás, hogy váltson, változtasson a jelenlegi életén, amiről tudja, hogy rossz?

Szombathelyi Tibor Nem sok ilyennel találkoztam, azt tapasztalom, félnek a változtatástól, az ismeretlentől. Nem könnyű nem előre kikövezett úton járni. Kevés a követhető példa…

emtévé Mennyire kell mélyre lemenni az embernek a lelkében, hogy felszínre tudja hozni onnan az igazi értékeket?

13600093_1639035816416018_2891758062794065069_n

Szombathelyi Tibor Nagyon mélyre. És ha leértél megmártózol abban a tisztaságban, megerősödve jössz vissza. Előbb zuhanunk, csak aztán emelkedünk.

emtévé A gyerekeid mit szólnak ahhoz, amit csinálsz? Példaérték vagy a számukra? Akarják folytatni a munkádat?

bardudvarnok-flying-media05

Szombathelyi Tibor Érdekesnek találják, az ingergazdag környezet hozzásegít az elfogadáshoz. A gyerek azt követi amit lát, nem azt amit mondasz neki. Nem szükséges azt folytatni, szabad lelkek, tegyék azt amiben ők tudnak teremteni.

emtévé Van ma szerinted olyan családmodell, ami követhető, vagy kell egyáltalán bármit is követni?

bardudvarnok-flying-media07

Szombathelyi Tibor Bizonyára vannak, én nem igazán látok ilyet. Úgy gondolom inkább beégett programokat követünk, amikben sok a hiba. Én csak a természet törvényeiben hiszek, ezeket vagyok hajlandó követni, itt minden az aminek látszik. Nem tudsz csalódni.

emtévé Van szerinted a városoknak létjogosultsága?

Szombathelyi Tibor Mindenképpen. Nem volt rövid az oda vezető út, s az onnan visszavezető sem lesz rövidebb. Az elmúlt évtizedek politikájának legnagyobb hibája hogy a jólét látszatát keltették. Elhitették az emberekkel hogy kemény munka nélkül is jól lehet élni. Ez egy hamis illúzió volt. Nagyon fog fájni a kijózanodás. Mindenkit nem lehet megmenteni. De magához képest mindenki tudna változni ha meglenne a kellő akarat.

emtévé Mindenki meg tudja tanulni a vidéki létet?

bardudvarnok-flying-media12

Szombathelyi Tibor Bármit meg lehet tanulni, a kérdés az meg tudják-e szeretni. Kényszerből nem lehet teremteni. Esetleg vegetálni, az pedig kevés az üdvösséghez.

emtévé Mit gondolsz miért silányodott le a kommunikáció a fészbuk lájkok szintjére? Miért nem értik meg az emberek a saját felelősségüket, hogy a világ megváltoztatása rajtuk múlik, pontosabban azon, mit vesznek meg, és mit utasítanak el. Mert miközben lájkolják a jót, napi szinten tömik szeméttel a testüket, a lelküket és a szellemüket, mert arra, amit amúgy jónak tartanak – pont arra – sajnálják a pénzt.

Szombathelyi Tibor Ez az út könnyebb, mindenért másokat hibáztatni egyszerűbb mint szembenézni önmagunkkal. Szükségét érzik a változásnak, de gyengék a valódi változtatáshoz, könnyű drogokhoz nyúlnak, ilyennek gondolom a like-olást is. És a különböző ezoterikus tudatos idézetek megosztását. Ezek által az az érzetük támad, mintha tennének valamit az ügy érdekében.

bardudvarnok-flying-media13

emtévé Sok vállalkozás kezdeményezés ment és megy tönkre amiatt, hogy az emberek virtuálisan lelkesednek érte, de a valóságban nem tesznek semmit az életben maradásukért, nevesen nem veszik meg a termékeiket, nem veszik igénybe a szolgáltatásaikat, aztán keseregnek, amikor a hely megszűnik létezni, mert alkotója nem tudja életben tartani, illetve fönntartani magát. Ki lehet a világot mozdítani erről a holtpontról?

bardudvarnok-flying-media10

Szombathelyi Tibor Igen, át kell írni a programokat szilárd, természetadta alapokra, apró lépésekkel újra kell építeni…

bardudvarnok-flying-media11

emtévé Mindenki ingerekre vágyik, aztán amikor a lehetőség közelébe kerül, hogy megkapja, a többség elmenekül…

Szombathelyi Tibor Gyengeség, meg kell próbálni átlépni a saját árnyékunkon. A természetben csak az erősek élnek túl…

bardudvarnok-flying-media01

emtévé Az élővilág törvényei nagyon mások. Azokhoz nem lehet nem igazodni. Megpróbálni meglehet fölülírni őket, de ez még mindig megbosszulta magát.

Szombathelyi Tibor Ez így igaz.

emtévé Mára gyakorlatilag olyan szinten lebutították az embereket, hogy csak egy egészen elenyésző számuk lenne képes a legegyszerűbb hétköznapi módon „csapból folyó” energiaforrások nélkül létezni. Azt tudjuk, hogy nem lehet mindenkit megmenteni, még azt se mindet, aki úgy gondolja, hogy szeretné. Te mennyire vagy lelkes? Mennyire akarsz lelkeket menteni, és megtanítani az embereket élni?

bardudvarnok-flying-media09

Szombathelyi Tibor A kút nem szokott szaladni a szomjazók után. Aki inni akar, megkeresi az kutat…

bardudvarnok-flying-media15

emtévé Hogy állsz a fiatalokkal? Mennyien vannak körülötted? Én azt látom a mai huszonéves korosztály kisebb dolga is nagyobb annál, hogy falura költözzön és megtanuljon valódi életet élni. Ehhez túlságosan bele vannak merülve a telefonsimogatásba.

bardudvarnok-flying-media08

Szombathelyi Tibor Ha lennének, ha lesznek hiteles példák, akkor ez is változni fog. Engem keresnek fiatalok is, akik nagyon világosan látják a jelenlegi fogyasztói társadalom mégtöbb sem elég politikáját, és menekülni akarnak ebből a rendszerből.

emtévéTele van az ország szebbnél szebb adottságú, elnéptelenedő falvakkal…

Szombathelyi Tibor Igen, sajnos. Remélem ez változni fog. A jegybankárok pénznyomtatását nem lehet a végtelenségig fokozni. Rá fognak jönni hogy a pénz nem ehető.

bardudvarnok-flying-media18

bardudvarnok-flying-media19

bardudvarnok-flying-media20

szöveg Pálfalvi Dorottya
kép FlyingEyes Media, Szombathelyi Tibor

emtévé

Ha érdekel a téma, itt jutsz több információhoz
www.facebook.com/azeletiskola/?pnref=lhc