A Marlenka egy régi örmény sütemény.
A több száz éves receptúra alapja a méz, a dió és a karamell hármasára épül.
Többféle változatban létezik, ez talán az egyik legfinomabb.
A tészta mézes lapokból áll
Hozzávalók
- 2 tojás
- 3 dkg libazsír
- 1 csomag szalalkáli
- 5 dkg méz
- 4 dl tej
- 15 dkg cukor
- 25 dkg finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- csipetnyi só
Elkészítés
A sütőt 185 fokra előmelegítjük. A liszteket egy nagy tálba kimérjük, majd hozzákeverjük a szalalkálit, a csipetnyi sót és a cukrot. A tejhez adjuk a mézet, beleütjük a tojásokat, majd addig keverjük, amíg homogénné nem válik a folyadék. A lisztes keverékhez apránként hozzáadjuk a tojásos, mézes tejet, a kanálnyi libazsírt, majd az egészet tésztává gyúrjuk.
A tésztát két félre szedjük. A sütőhöz tartozó úgynevezett gáztepsiket hasra fordítjuk, a hátoldalukra sütőpapírt terítünk, majd a tésztákat a tepsi hátán óvatosan és egyenletesen kinyújtjuk. A tésztákat nagyjából 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen széltében kettévágjuk, így 4 lapot kapunk. Ha ennél többet szeretnénk, akkor 1,5 adag tésztával is dolgozhatunk, vagy a kisült lapokat más felosztásban is tovább vághatjuk.
A töltelék diós karamellás vaniliakrém
Hozzávalók
- 3 tubus sűrített tej (170 g/tubus)
20 dkg vaj - 15 dkg dió
- ½ rúd vanília
- kevés rum vagy konyak
Elkészítés
A krémhez a sűrített tejet befőttes üvegbe öntjük, és 3 órán át főzzük vízbe állítva.
A diót száraz serpenyőben, folyamatos mozgatás mellett lepirítjuk. Amikor kihűlt, konyharuhába öntjük, és óvatosan lemorzsoljuk róla a megpörkölődött héját. A diót ezután ledaráljuk.
A vajat habosra kikeverjük. A kihűlt befőttes üveget kinyitjuk, a karamellkrémet a habosított vajhoz adjuk, majd belekeverjük a diót, és a kikapart vaníliarúd magjaival ízesítjük.
Az így kapott krémet a lapok számának és méretének megfelelően porciózzuk úgy, hogy az utolsó lap tetejére is jusson, majd a kihűlt mézes lapokat megkenjük. A legutolsó tetejére is kenünk egy kevés tejkaramellás vajkrémet, majd darált dióval megszórjuk. A kész süteményt a hűtőbe tesszük, és legalább egy napig hagyjuk, hogy a krém megpuhítsa a tésztalapokat.
Célszerű a sütemény összeállítását egy magasabb peremű tepsiben vagy szögletes tortaformában végezni, így nem csúsznak meg a lapok, hanem szép, formás marad a sütemény.
Ha nem szeretnénk sűrített tejből dolgozni, akkor az alábbi módon is elkészíthető a krémhez szükséges tejkaramella
Hozzávalók
- 25 dkg cukor
- 2 evőkanál vaj
- 3,5 dl tej
Elkészítés
Egy kisebb, vastag aljú edénybe öntjük a cukrot, majd közepes láng mellett hagyjuk, hogy felolvadjon.
Ezután lassan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet.
Gyakori kevergetés mellett felforraljuk, majd amikor már forr, a 2 evőkanálnyi vajat is hozzáadjuk.
Addig főzzük, amíg a csepp-próbát ki nem állja a karamell, azaz ha pohárnyi vízbe cseppentjük, akkor egyben maradva süllyed le a víz aljára.
Abban az esetben, ha nem szeretnénk vajas krémet készíteni, akkor tejkaramellel kikevert sajtkrémmel is megtölthetőek a lapok. Ilyenkor a sajtkrémet csak kevés vaníliával, esetleg némi konyakkal, rummal kell ízesíteni. Az így kapott krémet az előbb leírt módon kell elosztani, majd a lapok közé simítani.
Extra kiegészítésként a kész süteményt olvasztott csokoládéval is megcsíkozhatjuk
kép Edit Álomvilága
emtévé