Vasárnap La Fontain-nel és Marlenkával

 

A Marlenka egy régi örmény sütemény.
A több száz éves receptúra alapja a méz, a dió és a karamell hármasára épül.
Többféle változatban létezik, ez talán az egyik legfinomabb.

A tészta mézes lapokból áll

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 3 dkg libazsír
  • 1 csomag szalalkáli
  • 5 dkg méz
  • 4 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • csipetnyi só

Elkészítés

A sütőt 185 fokra előmelegítjük. A liszteket egy nagy tálba kimérjük, majd hozzákeverjük a szalalkálit, a csipetnyi sót és a cukrot. A tejhez adjuk a mézet, beleütjük a tojásokat, majd addig keverjük, amíg homogénné nem válik a folyadék. A lisztes keverékhez apránként hozzáadjuk a tojásos, mézes tejet, a kanálnyi libazsírt, majd az egészet tésztává gyúrjuk.
A tésztát két félre szedjük. A sütőhöz tartozó úgynevezett gáztepsiket hasra fordítjuk, a hátoldalukra sütőpapírt terítünk, majd a tésztákat a tepsi hátán óvatosan és egyenletesen kinyújtjuk. A tésztákat nagyjából 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen széltében kettévágjuk, így 4 lapot kapunk. Ha ennél többet szeretnénk, akkor 1,5 adag tésztával is dolgozhatunk, vagy a kisült lapokat más felosztásban is tovább vághatjuk.

A töltelék diós karamellás vaniliakrém

Hozzávalók

  • 3 tubus sűrített tej (170 g/tubus)
    20 dkg vaj
  • 15 dkg dió
  • ½ rúd vanília
  • kevés rum vagy konyak

Elkészítés

A krémhez a sűrített tejet befőttes üvegbe öntjük, és 3 órán át főzzük vízbe állítva.
A diót száraz serpenyőben, folyamatos mozgatás mellett lepirítjuk. Amikor kihűlt, konyharuhába öntjük, és óvatosan lemorzsoljuk róla a megpörkölődött héját. A diót ezután ledaráljuk.
A vajat habosra kikeverjük. A kihűlt befőttes üveget kinyitjuk, a karamellkrémet a habosított vajhoz adjuk, majd belekeverjük a diót, és a kikapart vaníliarúd magjaival ízesítjük.
Az így kapott krémet a lapok számának és méretének megfelelően porciózzuk úgy, hogy az utolsó lap tetejére is jusson, majd a kihűlt mézes lapokat megkenjük. A legutolsó tetejére is kenünk egy kevés tejkaramellás vajkrémet, majd darált dióval megszórjuk. A kész süteményt a hűtőbe tesszük, és legalább egy napig hagyjuk, hogy a krém megpuhítsa a tésztalapokat.
Célszerű a sütemény összeállítását egy magasabb peremű tepsiben vagy szögletes tortaformában végezni, így nem csúsznak meg a lapok, hanem szép, formás marad a sütemény.

Ha nem szeretnénk sűrített tejből dolgozni, akkor az alábbi módon is elkészíthető a krémhez szükséges tejkaramella

Hozzávalók

  • 25 dkg cukor
  • 2 evőkanál vaj
  • 3,5 dl tej

Elkészítés

Egy kisebb, vastag aljú edénybe öntjük a cukrot, majd közepes láng mellett hagyjuk, hogy felolvadjon.
Ezután lassan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet.
Gyakori kevergetés mellett felforraljuk, majd amikor már forr, a 2 evőkanálnyi vajat is hozzáadjuk.
Addig főzzük, amíg a csepp-próbát ki nem állja a karamell, azaz ha pohárnyi vízbe cseppentjük, akkor egyben maradva süllyed le a víz aljára.

Abban az esetben, ha nem szeretnénk vajas krémet készíteni, akkor tejkaramellel kikevert sajtkrémmel is megtölthetőek a lapok. Ilyenkor a sajtkrémet csak kevés vaníliával, esetleg némi konyakkal, rummal kell ízesíteni. Az így kapott krémet az előbb leírt módon kell elosztani, majd a lapok közé simítani.

Extra kiegészítésként a kész süteményt olvasztott csokoládéval is megcsíkozhatjuk

kép Edit Álomvilága
emtévé