Fehérboros  gombás szűzérme

 

HORVÁTH KATA KONYHÁJA
Nézd és főzd!

HOZZÁVALÓK

  • 1 egész sertés szűzpecsenye
  • 1/2 kg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl fehér bor
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 dl tejföl
  • Ízlés szerint, szerecsendió, bors, rozmaring, só

ELKÉSZÍTÉS

Kezdetnek a szűzpecsenyét megfosztom a hártyájától.
Ujjnyi vastag szeletekre felvágom.
Én érzésre fűszerezek, ezért gondolomnyi rozmaringot és őrölt borsot szórok rá, és megsózom.
A húst jól összeforgatom és félreteszem pihenni.
5 dkg vajat az összeszelt hagymával, gombával és a borral felteszem főni.
Amikor forr, sót dobok rá, borsot és szerecsendiót.
Hozzászórom a lisztet és pirospaprikát. Krémes, selymes mártást kell kapnunk. Ha túl sűrű, én még öntök hozzá bort.
Amíg a mártás rotyog, megsütöm a szűzérmét.
A maradék vajat felforrósítom, és az érméket minden oldalukon 2-3 percig sütöm, majd átteszem a mártásba, amiben további 3 percig főzöm.
Egy adag tejfölt öntök még hozzá.
Köretnek párolt rizst, burgonya krokettet, vagy nokedlit ajánlok.

p.s.
A hús sütése után visszamaradt, fűszeres-vajas szaftba kenyeret tunkolok, és egy korty bor kíséretében jóízűen falatozom előétel gyanánt.

Az elkészítését megnézhetitek a GASTRO EKLEKTIKA csatornán

kép Pálfalvi Dorottya
emtévé