Piaci lángos

 

Emlékeztek még a régi balatoni nyarakra, a hosszan kígyózó sorra a lángososos bódék előtt, amikor a zsírtól átfényesedett papírlapon szorogattuk a forró lángost, lassan szaggatva a még gőzölgő, lágy, hólyagosra sült tésztát?
Nosztalgiázzunk!

Hozzávalók

  • 1 kg liszt kell 10 darabhoz
  • 1 csapott evőkanálnyi só
  • egy kevés cukor
  • 11 gr instant élesztő
  • annyi langyos víz, hogy jó rugalmas tészta legyen

Simára kell keverni a tésztát, és a duplájára keleszteni.
Ha megkelt, kiborítjuk a gyúrótáblára és rúdformára húzzuk. Nem szabad gyűrni, csak húzni%
Tíz részre osztjuk.
CipókKá formàzzuk és letakarjuk, húsz percig pihentetjük.
Ez idő alatt olajat melegítjük (150-160 fokosra) és előkészítünk egy nagy tálcát, amit papírtörlővek takarunk le, hogy felszívja a lángosról lecsöpögő olajat.
Egymás után egyesével sütjük, az első oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül, míg szép aranyszínű nem lesz a kérge.
A “várakozók” maradnak letakarva. Amíg az egyik sül, előkészìtjük a következő sütendőt.
Az ízesítésnek csak a fantázia szab határt!

emtévé