Emberemlékezet óta szándékomban állt rántott borjúlábbal meglepni a családom
Mivel alapanyag híján, erre most sincs lehetőség, így megpróbálkozom a pórias változatával, a rántott sertéslábbal.
Ehhez előző nap jó puhára kell főzni a disznókörmöt. Miközben a megfőtt körmöket válogattam, osztályoztam, nagyobb darabjaitól megszabadítottam, jött a gondolat, hogy kár lenne nem felhasználni a megmaradt főzőlevet és a csülökszerű lábvégeket.
Képzeletemben felderengett nagyanyám
Hajdanán Zalában így, sertéskörömmel főzte a paradicsomos káposztát. Nem volt más teendőm, mint a csupasz csontokat kidobálni, a rántanivalót félretenni a hűtőbe, a többi ment vissza a fazékba.
- rá a gorombára szeletelt fejeskáposzta
- a köménymag
- egy üveg házi paradicsom társaságában puhára főzni
- vékony fokhagymás rántással besűríteni
Jó étvágyat!
kép és szöveg Koncz Gyula Dunaegyházi remete
aki nagy ívben nem törődik a regnáló gastro irányzatokkal
csak egyszerűen
takarékosan
és lehetőleg finomakat főz!
Valamikor régen, még a múlt században “Séf úr”-nak szólítottak.
Az évezred vége felé már “Főnök úr” voltam.
Ma “Nemér” a nevem.
Az egykori szakmám mint háztartásbeli hasznosítom.
Végül is – most is egy konyhát vezetek.
emtévé