Edit kenyere

 

Minden kenyerem gyakorlatilag egy recept szerint készül

Csak attól függ mégis az állaga és íze, mennyit hagyom pihenni, milyen liszttel készítem, milyen belevaló kerül a tésztájába.
Kezdetben élesztőt használtam, de mióta van kovászom, csak és kizárólag azzal készítem.
Törekszem egészséges kenyeret sütni, tehát inkább tönkölybúzát, Királybúza lisztet, teljeskiörlésű liszteket javasolnék.
Lehet kör alakú kenyereket sütni vagy doboz formában sütni, esetleg cipócskákat formálni. Csak a képzelet szab határt.

10155736_476060292590432_4369621002299465940_n

Én egy kiló liszttel dolgozom mindig

Ehhez kell 2 evőkanál só, fél élesztő (2,5 dkg) és majdnem 1liter víz. A liszt minőségétől, fajtájától függ.
Egy nagy keverőtálba teszem a lisztet, ráhintem a sót, és a tenyerem között elmorzsolom a friss élesztőt. Ezután annyi langyos vizet teszek hozzá hogy jó kemény nokedlitészta állagot kapjak.

12510282_480321835497611_3420485733974370793_n

Fakanál segítségével keverem össze

Nem kell dagasztógép és dagasztani sem kell. Ha szeretnénk különlegessé tenni a kenyerünket, tehetünk bele különböző magvakat, aszalványokat, szárított paradicsomot, olajbogyót, dinsztelt hagymát, amit csak szeretnénk. Letakarom konyharuhával és lehetőleg meleg helyen pihentetem. Amikor látom hogy szépen növekedik a tészta, keverek rajta egyet. A gyökérkenyérnél lehet picit lágyabbra hagyni a tésztát. Ezt a kevergetést megismétlen 2-3-szor, attól függ mennyi időnk van a várakozásra.

kenyerdagaszto

Nekem van amikor egy éjszaka alatt pihen

Ilyenkor ne ijedjünk meg ha picit megszárad, megbőrösödik a tészta, keverés után semmi baja nem lesz. A gyökérkenyérnél meg csak javasolni tudom hogy pihentessük eleget, akkor lesz gyönyörű hólyagos a kenyerünk belseje.
Egy kizsírozott, lisztezett öntöttvas lábasba helyzem a kenyértésztát, miután picit átgyúrtam. Természetesen más edényben is lehet sütni, de javaslom ennek beszerzését, mert fantasztikus dolgokra képes az edény!

12299164_469745963221865_1655963690067934393_n

A kenyér tetejét kereszt alakban bevágom

Az előmelegített sütő középső részébe helyezem. ( 200-225 fok) A sütő aljába teszek egy magasfalú vízzel telt tepsit. Ennek a párolgó víznek a gőzében fogom csodás ropogósra sütni a kenyeret.

12799178_495686993961095_2857195221928963124_n

Néhányszor vízes kézzel megsimogatom a kenyér tetejét, vagy spriccelgetni is lehet, ki hogy szeretné. Nagyon szép fényes és ropogós kérget kapunk. Ha úgy érezzük nagyon pirosodik a teteje, nyugodtan fedjük le fóliával. Nem kell szorosan, csak épp ráfektetni.
A kenyér akkor jó ha a beleszúrt késre, hústűre már nem ragad a tészta.

1653_476483592548102_3261570001538273854_n

kép és szöveg Edit Álomvilága
emtévé