Egy csepp titka

 

Az erdőt járva biztosan sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy egy-egy gombát vagy gombával borított fadarabot színes cseppecskék borítanak.
Ezek bizony nem harmatcseppek, hanem a gomba által kiválasztott, ásványi sókat tartalmazó folyadékcseppecskék, a jelenséget pedig guttációnak nevezzik.
Ezekben a cseppekben már sikerült idén lencsevégre kapnom apró, ide-oda kunkorgó fonálférgeket, de most egy még megkapóbb eseménynek lehettem tanúja
A fehér szövedékkel bevont ágacska felszínén úgy sétálgattak mindenütt az atkák között is kifejezetten óriási, hosszú lábú páncélosatkák, mint felderítő birodalmi lépegetők a Hoth bolygó hóborította felszínén.
Ez a szivárványló szépség a szemem láttára kapaszkodott fel az egyik sűrű cseppre, s bár kissé elmerült benne, gyakorlatilag gond nélkül sétált keresztül az akadályon.
Ezek az atkák egyébként “szemetet” halmoznak a hátukra, úgy néznek ki, mint egy nyolc lábon járó atkatemető.
Nem csak saját levedlett páncéljukat, de más atkafajok páncéljait, talajszemcséket is magukra építenek, s így, valamint hihetetlenül lassú és megfontolt mozgásuk által válnak észrevétlenné sok nagyobb testű ragadozó, például a kiváló látással rendelkező vadászó pókok számára.

kép és szöveg Újvári Zsolt
emtévé