Végtelen változatosság

 

Caprainea marginata forma cinerea

végtelen változatosság5

Semmi ritka pillanat, semmi különlegesség, csupán egy érdekes jelenséget szeretnék megmutatni a mákszemnél is sokkal-sokkal apróbb gömböcugrókák világából.
Bonyolult körülírni, mit is nevezünk “egy fajnak”, illetve hogyan húzhatók meg a határok a fajok között. Legtöbbször az azonos fajhoz tartozó egyedek mind nagyon hasonlóak, bizonyos állatoknál látunk azonban különbségeket, de az ugróvillásoknál egészen elképesztő, hogy ránézésre mennyire különböző példányok tartoznak egyazon fajhoz. Nagyon sok ilyen apróság példáján keresztül tudnám bemutatni ezt, most egyelőre egy fajt, ezt a kedves, nagy szemű, vidám színekben pompázó állatkát mutatom meg.

végtelen változatosság6

Persze mondhatjuk, hogy az ember színe is sokféle, s többek közt ez alapján különböző rasszokról beszélünk, de akik valamennyire jártasok a rovarok terén, azok valószínűleg ugyanúgy meglepődnek majd, mint én. Az itt bemutatott hat fotón külsőre, jól látható jegyeikben különböző állatokat látunk, melyek azonban olyan mikrobélyegekben megegyeznek – s ugyanakkor eltérnek minden más fajtól -, mint például a csápízeken található szőrök száma és elhelyezkedése, a szemek alakja és struktúrája, vagy a lábak végén található karmok karakterei.

végtelen változatosság1

végtelen változatosság4

végtelen változatosság3

24176728_309307959568993_4635952909226438120_n

kép és szöveg Újvári Zsolt
emtévé