Hozzávalók
- 50 dkg átszitált finom búzaliszt
- 3,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 gr szárított
- 1 evőkanál cukor
- 2 kávéskanál só
- 6 dkg vaj
Elkészítés
A lisztbe keverem a sót, hozzáadom a cukros tejet, amiben felfuttattam az élesztőt (a szárítottat nem kell!) a langyos vajat és tíz percig dagasztom géppel.
Ezután letakarva hagyom hogy a duplájára nőjön.
Finoman átgyúrom és hat vagy nyolc egyenlő részre osztom, amiből cipócskákat formázok.
Letakarom, és egy picit még pihentetem.
Ezután egyenként háromszögletűre nyújtom, szép vékonyra, feltekergetem őket, s patkó alakba beleteszem a sütőpapírral kibélelt tepsire.
Ismét pici pihentetés következik, majd felvert tojással megkenegetem a tetejüket.
Ízlés szerint díszítem őket.
Lehet szezámmaggal, mákkal, sóval, vagy akár tökmaggal, nekem csak az utóbbi volt itthon, így azzal szórtam meg a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőbe tolom (alsó-felső fokozat), s 20 perc alatt készre sütöm.
kép és szöveg Pataki Takács Edit
emtévé