Van az úgy néha, hogy a szakács, főleg ha férfi nem nagyon hajlik az otthoni főzésre.
A most bemutatott receptúra az asszonykám dolgos két kezét dícséri.
Mindenki másképpen készít főzeléket is.
A végére egy kis kiegészítést írtam, hogy legyen egy kis szakmaiság is benne.
Szeretem a feleségem és a főztjét is, úgyhogy szeretettel ajánlom a borsófőzelékét!
Hozzávalók
- 1 kg borsó
- só
- víz
- tej
- liszt
- olaj
Amivel ízlés szerint lehet még a sűrítést “tuningolni”
- pirospaprika
- finomra vágott vöröshagyma
- finomra aprított petrezselyem
Elkészítése roppant gyors és egyszerű
A borsót, mivel már nincs szezonja csak a mélyhűtő polcáról tudjuk elővenni, amit felrakunk annyi enyhén sós hideg vízben főni, amennyi épp ellepi.
Fedjük le úgy gyorsabban felforr. Ha forr készítsük el a rántást.
A kissé felhevített olajba szórjunk lisztet, majd folyamatos keverés mellett pirítsuk zsemle színűre.
Húzzuk félre és szakaszokban folyamatos keveréssel öntsük fel tejjel és keverjük csomómentesre. Kevergessük a borsót és öntsük bele csurgatva a rántást, amit keverjünk át, majd forraljunk ki. (Ne legyen liszt ízű!)
Ha a rántást fel akarjuk dobni. Ezt tehetjük úgy, hogy az extra finomra aprított hagymát megfuttatjuk az olajon, bekötjük a liszttel a fent leírt módon, megszórjuk paprikával, petrezselyemmel és úgy hígitjuk a tejjel. Az ízesítés egyébként a fantáziánkra van bízva.
A magyar módon készült főzelékekben az a jó, hogy a feltét lehet bármi vagy akár semmi. Jelen esetben füstölt kolbászt sütöttem hozzá.
Még egy tanács
Mivel a tej hideg, a fővő borsó pedig forró, ha el akarjuk kerülni a lisztcsomókat, akkor javaslom, hogy hőkiegyenlítéssel öntsük bele a rántást a zöldséghez, a forró léből merjünk a kötőanyagra és keverjük át, majd ezután öntsük az ételhez.
Jó étvágyat!
Cseh Róbert udvariszakács
emtévé