Karácsonyi likőrök némi aromaterápiával

 

Férjem barátja minden évben megajándékozott minket a barátnője, Betti által készített finom tojáslikőrrel és némi mézeskaláccsal. Aztán teltek az évek és ők sajnos külön utakon folytatták az életüket, mi pedig karácsonyi likőr nélkül maradtunk. Ez pedig ugye nem járja, így nem volt más választásom, mint saját verziót alkotni. Az Adventi időszakban többször is csinálok, mert mi is szeretjük és ajándékozni is szoktam.

Az alábbi két receptben az ízesítést nagy részben illóolajok adják. Mit is várhatnánk egy aromaterapeutától?
Fel kell hívnom a figyelmet azonban, hogy étkezési célra nem szabad bármilyen, ellenőrizhetetlen forrásból származó illóolajat használni. A citrus gyümölcsök héjából préselt esszencia tartalmazza, a héjra kerül esetleges összes növényvédő, gombaölő és tartósító szer maradványát is. Ezért kizárólag bio termesztésből származó illóolaj jöhet számításba, ha konyhai felhasználásra szánjuk az illóolajat. A biogazdálkodásból származó gyümölcsök illóolaja sokkal biztonságosabb és gazdaságosabb is, mint ha csak simán lereszelnénk a citrusok héját a sütibe.
Ez nem reklám. Nem vagyok egyetlen cég ügynöke sem, de felsorolom azokat a márkákat, akik megbízható, tiszta illóolajokat forgalmaznak hazánkban: Panarom, Primavera, Aroma Botanica, Taoasis.

És akkor jöjjenek a receptek

Fehércsokis-mandarinos krémlikőr

  • 1 l habtejszín
  • 7 dl fehér rum
  • 2 tábla fehér csokoládé
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 30 csepp bio mandarin illóolaj

Elkészítés

A pulthoz csapkodva törjük össze a csokoládét és vízfürdőben olvasszuk fel. Azaz egy edényben gyöngyöztetve forraljunk vizet és tegyünk fölé egy másik tálat, amiben a csoki van. Amikor már szépen olvadozik, adjunk hozzá egy kis tejszínt és kevergetve olvasszuk simára. Adjuk hozzá a vanília magvacskákat is. Ezután keverjük hozzá az összes tejszínt és csepegtessük bele az illóolajat.
Kóstoljuk meg, hogy elég édes e és a mandarin is érezhető e benne. Ha szükséges adhatunk hozzá egy kevés cukrot és még mandarin illóolajat is. Ha a cukor feloldódott, palackozhatjuk is.
Hűtőben egy hétig áll elm de nálunk erre még nem volt példa, mert napokon belül elfogy mindig.

Karamellás-narancsos-kardamomos krémlikőr

  • 30 dkg cukor
  • 1 l tejszín
  • 0,7 liter fehér rum
  • 20 csepp bio narancs illóolaj
  • 8 csepp kardamom illóolaj

Elkészítés

A cukorból egy evőkanál víz hozzáadásával kevergetés nélkül! szép sötét karamellt készítünk. Közben a tejszínt felmelegítjük. Nem forraljuk, csak legyen jó meleg, amikor a karamellhez ötjük. Amikor a cukor szép barnára olvadt, lehúzzuk a tűzről és óvatosan, fokozatosan hozzáöntjük a forró tejszínt, közben habverővel homogénre keverjük. Ha nem sikerül, akkor sincs dráma, mert le lehet szűrni.
A karamellás tejszínhez adjuk az illóolajokat, és ha szépen elkevertük, akkor jöhet hozzá a rum.

Díszes, csatos üvegben szoktam ajándékozni. Otthon pedig a nagymamámtól örökölt üvegdugós likőrösüvegben kínálom.
Csináljátok meg és koccintsatok a sok elhivatott, becsületes gazdára, szakemberre, akiknek az illóolajokat köszönhetjük.
Az aromaterápia megillatosítja a mindennapjainkat és támogatja az egészséges, hosszú, boldog életet.

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

szöveg Aroma Pára
emtévé