Népi ősgyógyászat

 

HÁZI ALMA
Malus domestica

Az alma nemcsak a Karácsony ünnepek egyik elengedhetetlen gyümölcse, hanem az emberiség legősibb eledele és gyógy élelmiszere.
Az élet, a tudás, a bölcsesség, a teremtés szimbóluma.
Fogyasztható nyersen, sütve, főzve, ecetnek vagy bornak elkészítve egyaránt.
Még édesanyámtól tanultam azt az ősi jó kis magyar mondást, hogy aki jó egészségben, sokáig akar élni az minden este, fogyasszon el egy almát.

Kivétel nélkül minden része jó hatással van szervezetünkre

Az almamag szívünk őre, az almahéja tartalmazza a legtöbb C vitamint valamint a szárított almahéj jó ellenszere mindenféle hurutos megbetegedésnek.
Őseink például almalékúrával gyógyították a vérhast, tífuszt és a köszvényt is.

Gyógyhatásai

  • magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően jó immunerősítő
  • foszfor és almasav tartalmának köszönhetően segíti az agy, máj, vese és egyéb kiválasztó szervek működést
  • kiváló koleszterincsökkentő és érelmeszesedést gátló
  • enyhíti az emésztési panaszokat
  • a méregtelenítő kúrák fontos összetevője
  • rekedtség, torokfájás, légúti megbetegedéseknél esettől függően más gyógynövényekkel társítva kiválóan megszünteti a tüneteket

Almaecet

Kúraszerű fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott, ilyenkor érdemes házi mézzel édesíteni, de használhatjuk akár naponta is ételecetként
Élénkítő, nyugtató, fertőtlenítő és baktériumölő hatása kimagasló.

szöveg Szakács Pancea Margit
kép Edit Álomvilága

emtévé