Népi ősgyógyászat

 

Karácsonykor szinte kikerülhetetlenek a dús ünnepi lakomák. Ez elég megterhelő a szervezetnek, különösen a gyomornak. Éppen ezért érdemes már a Karácsonyi ünnepi készületek előtt elkezdünk figyelni étkezési szokásainkra különösen, ami a fűszerezést illeti.

ÁNIZS
Pimpinella anisum

Fontos fűszerünk a Karácsonyi sütés-főzés alkalmából. Sokan csak kellemes illatáról ismerik ám, de egyike a legrégebbről ismert fűszerünknek.

Gyógyhatásai

  • nyugtató hatású
  • kiváló fertőtlenítő és baktériumölő hatású
  • jó emésztésserkentő és segíti a bélgázak távozását
  • kiváló nyálkaoldó és köptető hatása is közismert volt
  • régen a szoptatós kismamák tejképző hatása miatt egyik legfontosabb teájának alkotóeleme volt

KARDAMON
Elettaria cardamomum

A gyömbérfélékhez tartozó kardamont régen a “Fűszerek Királynőjének” is nevezték.
Kevesek által ismert igazi egzotikumnak számító fűszernövény. Frissíti a leheletet semlegesítve például a hagyma, fokhagyma, alkohol, nikotin szagát.

Gyógyhatásai

  • erősíti az idegrendszert
  • görcsoldó
  • emésztésjavító
  • vizelethajtó

szöveg Szakács Pancea Margit
emtévé