Karácsonykor szinte kikerülhetetlenek a dús ünnepi lakomák. Ez elég megterhelő a szervezetnek, különösen a gyomornak. Éppen ezért érdemes már a Karácsonyi ünnepi készületek előtt elkezdünk figyelni étkezési szokásainkra különösen, ami a fűszerezést illeti.
ÁNIZS
Pimpinella anisum
Fontos fűszerünk a Karácsonyi sütés-főzés alkalmából. Sokan csak kellemes illatáról ismerik ám, de egyike a legrégebbről ismert fűszerünknek.
Gyógyhatásai
- nyugtató hatású
- kiváló fertőtlenítő és baktériumölő hatású
- jó emésztésserkentő és segíti a bélgázak távozását
- kiváló nyálkaoldó és köptető hatása is közismert volt
- régen a szoptatós kismamák tejképző hatása miatt egyik legfontosabb teájának alkotóeleme volt
KARDAMON
Elettaria cardamomum
A gyömbérfélékhez tartozó kardamont régen a “Fűszerek Királynőjének” is nevezték.
Kevesek által ismert igazi egzotikumnak számító fűszernövény. Frissíti a leheletet semlegesítve például a hagyma, fokhagyma, alkohol, nikotin szagát.
Gyógyhatásai
- erősíti az idegrendszert
- görcsoldó
- emésztésjavító
- vizelethajtó
szöveg Szakács Pancea Margit
emtévé